Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nyirády Péter
VIZELETTARTÁSI ÉS ÜRÍTÉSI RENDELLENESÉGEK DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS PROBLÉMÁI

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nyirády Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az urológia, amely alapvetően a húgyútak és a férfi genitáliák sebészeti megbetegedéseivel foglalkozik, eddig kevés teret szentelt magának a vizelettovábbító, tartó és ürítő funkciójának normális és kóros működésének vizsgálatára, valamint ezen folyamatok kóros állapotának kezelésére. A felső és alsó húgyútak kóros működése számos igen fontos kórkép kialakulásában játszik fontos szerepet (hydronephrosis, vesekövesség, inkontinencia), de ezen kórképek funkcionális háttere csak az utóbbi időben tisztázódott. A húgyútak aktív vizelettovábbító működését már több évtizede vizsgálták, de csak az utóbbi évtized technikai fejlődése vezetett el oda, hogy megfelelő mérőműszerek és módszerek segítségével tudjuk bizonyítani, vizsgálni a kóros állapotok funkcionális hátterét. Míg az alsó húgyútak urodinámiás vizsgálata standardizált módszerekkel, az erre a célra fejlesztett nyomásmérő eszközökkel és programokkal lényegében megoldott, a felső húgyútak funkcionális vizsgálata nem tudott elterjedni és beilleszkedni a hétköznapi urológiai gyakorlatba. Jóllehet, ezen vizsgálatokkal számos kóros helyzet tisztázható, illetve műtéti indikáció eldönthető.
Ezen alprogram célja, hogy humán vizsgálatok során alkalmazza az urodinamikai vizsgálatok módszereit, nem csak az alsó, hanem a felső húgyútak vizelettranszportjának vizsgálatában, valamint állatkísérletes modellvizsgálatok során a különféle hatásokat, amelyek a húgyútakon változást hozhatnak létre.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )