Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Instabil medencegyűrű-sérülések műtéti ellátása: biomechanikai és klinikai vizsgálatok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hangody László
helyszín (magyar oldal): Uzsoki utcai Kórház
helyszín rövidítés: Uzsok


A kutatási téma leírása:

A medencesérülések közül a vertikalisan instabil, C típusú sérülések műtéti ellátása abszolút indikált. Korábban már alkalmazták medencegyűrű-sérülések esetén az ú. n. „kobra”-lemezes technikát. Kérdés az, hogy a fenti technika manapság szokásos módosításaival (indirekt repositio, extrafokális feltárás, nutokkal a lemez elsüllyesztése a kétoldali csípőlapátba, áttolt technika) a műtéti megterhelés csökkentése mellett az új technika elegendő stabilitást ad-e.
A fenti kérdés megválaszolására a következő módszert javasolt: Tetemekből nyert csont-szalagos medencepreparátumokon C-típusú medencegyűrű-sérülés modellezése (symphyseolysis+ Denis I. sacrumtörés) és a transsacralis lemezes synthesis stabilitásának összehasonlító vizsgálata. Összehasonlításhoz egy elméletben igen stabil, ám a nagy műtéti megterhelés miatt csak igen ritkán alkalmazott műtéti módszert (ú. n. direkt lemezes rögzítés) választandó.
Ezzel párhuzamosan végeselemes számítógépes medencemodell kidolgozása szükséges. A számítógépes modellen szimulálandó a csont-szalagos preparátumon vizsgált sérülés, valamint mérendő a fenti két műtéti módszer stabilitása. A számítógépes modell eredményeit a csont-szalagos preparátumok vizsgálati eredményeivel összehasonlítva ellenőrizendő a számítógépes modell élethűsége, használhatósága. Ezt követően a validált számítógépes modellen vizsgálandó még két manapság használatos műtéti módszer, úgymint a KFI-H lemezes synthesis és az iliosacralis csavarozás által biztosított stabilitás, valamint egy másik sérüléstípuson (symphyseolysis+ Denis II. sacrumtörés) is vizsgálandó a fenti négy műtéti technika stabilitása.
Elvégzendő klinikai anyag utánvizsgálata is. Ehhez használjon nemzetközileg elfogadott pontrendszert. A biomechanikai vizsgálatok eredményei alapján a jelölt tegyen ajánlást arra, hogy a hátsó medencegyűrű-sérülés lokalizációjától függően melyik implantátumot, illetve műtéti módszert tartja optimálisnak. Cél az medencegyűrű-sérülések során használt ellátási protokoll vizsgálata, a protokollon esetleg szükséges változtatási javaslatok megtétele is.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )