Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fazekas Gábor
Pszichoszociális tényezők szerepe osteoporotikus csonttörést szenvedett betegek rehabilitációja során

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Fazekas Gábor
helyszín (magyar oldal): Szent János Kórház
helyszín rövidítés: SZJK


A kutatási téma leírása:

Az osteoporotikus eredetű törések jelentős szerepet játszanak az idősebb korosztály halálozásában, illetve maradandó fogyatékosság kialakulásában. A sérülés jellege, a kísérőbetegségek, az ellátás minősége mellett a beteg személyiségjegyei, kognitív funkciói, megküzdési stratégiája és szociális lehetőségei / környezete is szerepet játszik gyógyulásában.
Mivel a törések ellátását szolgáló technika az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött, ezért a fent felsorolt egyéb tényezők érdemben befolyásolják a beteg további sorsát; képes lesz-e teljesen önálló, vagy támogatott, de önálló életvitelt folytatni, tartós ellátást biztosító intézménybe kerül-e, vagy meghal. A közvetlen postoperatív szakban a rehabilitáció során nagy figyelmet fordítanak a korai mobilizálásra, de amellett a rehabilitáció eredményét nagymértékben befolyásolhatja a betegek pszichés vezetése, a motiváció javítása, és a megküzdési stratégiák tréningje. A beteg életminőség céljainak felmérése, a rehabilitációs terv ennek figyelembe vételével történő elkészítése lényegesen javíthatja a rehabilitálandó személy tevékeny együttműködését. A „Csont és izület” évtizedében különösen aktuális újabb lehetőségeket keresni annak elősegítésére, hogy az osteoporotikus törést szenvedett sérültek rehabilitációja során a betegek az önállóság minél magasabb fokára jussanak el. A beteget saját környezetébe visszajuttatni, ott segíteni lényegesen olcsóbb, mint bármilyen más, az egészségügyi, vagy szociális ellátó rendszerben működő intézményben tenni ugyanezt.

Háttérfeltételek:

A Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai Mozgásszervi Rehabilitációs osztálya évente több mint kétszáz osteoporotikus törést szenvedett idős beteg intézeti rehabilitációját végzi. Évente számos olyan beteg fordul meg az osztályon, aki fizikai képességei alapján otthonába visszakerülhetne és önálló életet folytathatna, de motivációjának hiánya, szorongás, depresszió, a megküzdési stratégiák elégtelensége miatt nem jut el az önállóságnak erre a szintjére. Ezért szükséges a betegek pszichés jellemzőinek, szociális körülményeinek, életminőség céljainak felmérése, majd a rehabilitációs terv ennek figyelembe vételével történő elkészítése. Ehhez egy olyan modellt kell kialakítani, amely a felsoroltakban szerepet játszó tényezők felmérését, terápiás terv készítését és a tréning végrehajtását foglalja magában.
A témavezető korábban részt vett hasonló, stroke-on átesett betegek személyiségjellemzőit és coping stratégiáit feltérképező kutatásban, amelyből akkor a munkában résztvevő pszichológus disszertációja készült el. A tervezett kutatási program csak minimális költséggel jár, aminek fedezését az Alapítvány a Szent János Kórházért vállalta.

A PhD hallgatóknak a következő területeken van bekapcsolódási lehetősége a kutatómunkába:

• Az osteoporotikus eredetű törésen átesett betegek személyiségjellemzőinek, megküzdési stratégiáinak felmérésére alkalmas, a mindennapi gyakorlatban is használható tesztcsomag összeállítása
• Klinikai vizsgálat során az említett jellemzők felmérése, különös figyelmet fordítva a betegcsoportra jellemző életminőség célok vizsgálatára
• Tréningterv készítése a rehabilitációt negatívan érintő pszichés tényezők befolyásolására
• Részvétel a tréningprogram végrehajtásában
• A tréningprogram eredményességének vizsgálata

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )