Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A testközeli illetve a mobilitást szolgáló rehabilitációs segédeszközök fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Cserháti Péter
helyszín (magyar oldal): Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
helyszín rövidítés: OORI


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt években az orvosi rehabilitáció jelentősége a fejlett ipari államok gyakorlatához közelítve növekedni kezdett hazánkban is. Az egészségügyi struktúra átalakítása során bővült a rendelkezésre álló ágykapacitás; Debrecenben és Budapesten szerveződnek a rehabilitációs képzés orvosegyetemi bázisai; új, korszerű körülmények közé került a szakma országos intézete. A társadalmi és tudati közeg változását jelzi, hogy 2008-tól a munkaképesség csökkenés megállapítása helyett rehabilitációs járadék megítélésével van mód a fogyatékos emberek átképzését és valódi reintegrációját ösztönözni.
E változások szükségszerűen együtt járnak a szakterületet érintő tudományos kihívások erősödésével, így azokéval is, amelyeket a mozgásszervi rehabilitációt szolgáló technikai segédeszközök robbanásszerű fejlődése vet fel. A kutatási-fejlesztési folyamat részei a kinetikai, elektronikai, technológiai majd biomechanikai vizsgálatok; a személy-eszköz-környezet kölcsönhatások figyelembevételével az egyéni adaptáció biztosítása; az életminőségi és költséghatékonysági elemzések elvégzésével a közfinanszírozásba fogadás tudományos megalapozása.
A kutatás célkitűzései:
 Az ISO 9999 (2007) szabvány alapján elsősorban a sérült testrészt rögzítő, támasztó, tehermentesítő, korrigáló ortézisek és a test hiányait pótló protézisek (06), a személyes mobilitást segítő termékek (12) közül a kerekesszékek (12 21, standard és aktív, elektromos beltéri-kültéri), továbbá a bútorzat illetve helyiségek átalakítását szolgáló eszközök (18, kerekesszék kiegészítők, antidecubitor ülőpárnák, matracok, kapaszkodók) tartoznak ide.
 A protetikában kiemelkedőek azok a kutatások, amelyek új anyagok (szilikon, titánium, karbonszál) felhasználására, az eszköz-test kontaktus újszerű megvalósítására (elektronikusan vezérelt vákuum, osseointegráció), a protézis boka- térd- illetve újabban csípőízületi dinamika tökéletesítésére (állás-lengés vezérlés hidraulikus és/vagy elektronikus rendszer révén) irányulnak. A szemlélet változását mutatja, hogy a társadalombiztosítási támogatás elbírálásakor legújabban már nem a BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) diagnózist (arteriosclerosis versus trauma), hanem a funkcionális állapotot (beltéri-kültéri közlekedés korlátozott-korlátlan protézis használattal) kell figyelembe venni. Ezért az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) megkezdődött a funkcionális állapot leírását szolgáló mobilitási tesztek elemzése. Az OORI-ban történik koncentráltan a felső végtag amputáltak ellátása mechanikus illetve myolektronikus protézisekkel, mely betegek követése folyamatos.
 Az ortetikában is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az elektronikát involváló kutatások. Az OORI-ban 2008-ban került sor először részlegesen paraparetikus sérült mobilizálására olyan KAFO (knee-ankle-foot) ortézissel, amely szenzorai és kapcsolható ízülete révén képes a természetes, folyamatos járáskép biztosítására.
 Az utóbbi években fokozott érdeklődés irányul a járásképtelenné vált személyek számára tartós mobilitást biztosító kerekesszékek technológiai, biomechanikai, ergonómiai fejlesztésére. Az OORI-ban került először sor hazánkban magas nyaki gerincsérülés után állal, illetve fúvókával irányítható elektromos kerekesszék használatának betanítására, mely esetek követése folyamatban van. Ugyanitt végeztek első alkalommal méréseket az ergonómikus ülőpozíció (ülőpárna, háttámla, kartámasz, lábtámasz) meghatározása céljából Xsensor Pressure Mapping System készülékkel. E vizsgálatok standard alkalmazása jelentős lehet a sacralis illetve a tuber ischii felett kialakuló decubitus prevenciójában, tetra-illetve paraplég sérültek esetében.
 Hasonlóan újnak mondhatók azok a törekvések, amelyek során orvosok, gyógytornászok, ergoterapeuták, ortopéd műszerészek a szükségletek felmérésére alapozva átalakítják, a sérült egyénhez adaptálják a gyári segédeszközöket. Az ezt szolgáló holland-magyar TINAPARD programban az OORI Ergoterápiás Részlege vesz részt. A tervezett biomechanikai, életminőségi és költséghatékonysági számítások után lehet hazánkban megalapozni e szolgáltatás normatív támogatását.
E kutatások megkezdését és folytatását nagyban segíti, hogy 2006-2008. között elkészült az OORI új épülettömbje, ahol korszerű ergometriai labor, jól felszerelt ortopédtechnikai műhely, ergo-hydro-fizio-sportterápiás részlegek, kerekesszékes tanpálya áll rendelkezésre.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )