Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A supraaortikus erek laesioinak endovascularis kezelésének szövődményei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hüttl Kálmán
helyszín (magyar oldal): SE Kardiológiai Központ - Kardiológiai Tanszék
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az endovascularis beavatkozások megjelenése előtt a supraaortikus léziók kezelésének egyetlen alternatívája a sebészi terápia volt, bár az összes supraaortikus ereken végzett érsebészeti beavatkozásoknak csupán töredékét, 1,7%-át jelentették. Napjainkra a sebészi kezelés magas szövődményrátája (15-25%) és 3-16% perioperatív halálozása miatt perkután intervenció (PTA) vált elsődlegessé, a sebészi kezelés egyetlen indikációját a sikertelen PTA jelenti. Ballon angioplasztika mellett stent beültetés, s dilatatív érbetegségeknél, és sérüléseknél stentgraft beültetés tovább szélesítette a az interveniós kezelés indikációját. Azonban a kezelés hosszútávú eredményei, még tisztázásra szorulnak
Célkitűzés.
Retropsctív klinikaki tanulmányban intézetünkben nemzetközi viszonylatban is kimelkedő számban végzett supraaortikus stent beültetések klinikai eredményeit,stenttörések gyakoriságát, a restenosisok és stent törések összefüggését kívánjuk vizsgálni. Restenosis kialakulása hogyan függ össze az alkalmazott stent típusával, az kezel elváltozás hosszával és meszesedés mértékével.
Módszer
Betegeinknél kontroll vizsgálaton panaszok kikérdezése mellett, fizikális vizsgálatot, a nyaki erek duplex scan vizsgálatát nagyított digitális röntgen felvételét készítjük el.
Az eredményeinket összevetjük angioplasztikával kezelt betegek eredményeivel.
Célunk meghatározni, hogy restenosis esetén a redilatáció milyen eredményességgel oldja a meg hosszútávon a beteg panaszait.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )