Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A szájüregi daganatok és az anyagcserebetegségek összefüggései c. kutatási téma célkitűzései

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Ujpál Márta
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem,Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Ismert az az aggasztó tény, hogy hazánk a szájüregi daganatok incidenciáját és mortalitását tekintve az európai országok között nőknél és férfiaknál egyaránt az első helyet foglalja el.

Az ötéves túlélés aránya a műtét, a besugárzás és a kemoterápia módszereinek az elmúlt évtizedekben elért javulása ellenére sem mozdult el jelentősen az 50-55%-os értékről.

A dohányzás és az alkohol alapvető oki szerepe bizonyított a szájüregi rákok kialakulásában valamint az is, hogy a két tényező szinergikus hatású. Az utóbbi években azonban növekvő tendenciát mutatnak a szájüregi rákok a fiatalok, a nem dohányzók és a nem alkoholizálók körében is.

Egyre több azon publikációk száma is, melyek bizonyítják, hogy a hyperglycaemia, az inzulinrezisztencia és a 2. típusú diabetes rizikófaktorai a különböző lokalizációjú carcinómák kialakulásának. Egyes szerzők közvetlen összefüggést állapítanak meg a diabetes és a rákos betegség lefolyása között.

Munkacsoportunk nemzetközi viszonylatban is elsőként foglalkozott a népbetegségnek számító diabetes mellitus és a szájüregi daganatok összefüggéseivel. Kimutattuk, hogy van epidemiológiai összefüggés a 2. típusú cukorbetegség és a szájüregi precancerosus, cancerosus folyamatok között.

Vizsgáltuk a gingiva carcinómák progresszióját cukorbeteg és normál glukóz mechanizmusú daganatosok körében. A diabeteses csoport eredményei szignifikánsan rosszabbak a nyirokcsomó metasztázisok és a halálozás tekintetében.

További vizsgálataink a nyálmirigy tumorokra irányultak. Szignifikánsan emelkedett jó-és rosszindulatú nyálmirigy daganat pervalenciát találtunk az obes és a 2. típusú diabeteses betegeknél.

Ennek a témának és kapcsolatrendszernek a kifejtését és további összefüggéseit szeretnénk feltárni vizsgálatainkkal.

o Prospektív, követéses klinikai és hisztopathológiai vizsgálatok a szájüregi daganatoknak a metabolikus szindrómával és az inzulinrezisztenciával való kapcsolatára.
o Az orális daganatos betegek közül kiszűrt metabolikus szindrómás és inzulinrezisztens betegek tumorának vizsgálata, tumorprogressziójának követése.
o A különböző módon kezelt diabetesesek szájüregi elváltozásainak összehasonlítása.
o Az angiotenzinrendszer blokkoló szerek tumor promováló hatásának vizsgálata.


A fenti kutatásokat – a korábbi eredményes együttműködés alapján – a Semmelweis Egyetem I. és II. sz. Belgyógyászati Klinika diabetológiai és laboratóriumi osztályainak kollaborációjával tervezzük.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )