Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Végh András
Pediátriai kórképekhez társuló állcsontorthopediai rendellenességek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Végh András
helyszín (magyar oldal): Heim Pál Gyermekkórház Állcsontorthopédiai és Fogszabályozási Osztály
helyszín rövidítés: HPGYK


A kutatási téma leírása:

A téma gyakorlati jelentősége: ismert, hogy a gyermekkori betegségek gyakran járnak később a felnőttkorban manifesztálódó kóros állapotokkal, melyek kezelése, megoldása a társadalom jelentős anyagi és szellemi kapacitását köti le, így ezek megelőzése számottevő költségráfordítás megtakarításával jár. A csecsemő és gyermekkori megbetegedések esetleges állcsontorthopediai következményeinek sajátossága, hogy azok már többnyire a serdülőkorban jelentkeznek. Tekinteve a fogszabályzó kezelések egyre emelkedő árát és azt, hogy ezek a betegségek a szervezet számára a fogváltás idején amúgy is labilis orofaciális-balance megzavarása után még a 18 éves kor alatt megoldandó kóros állapotot jelentenek, társadalmilag ezek a következményei nem annyira felnőttkori betegségeket ellátó egészségügyi szolgáltatókat terheli mint inkább a gyermekellátás finanszírozási alapjaiból von el komoly összegeket.

A témát választó jelöltek feladata: tehát azon betegségek ill syndromák feltérképezése melyek hajlamosítanak, kiváltják ill. eggyütjárnak az orofaciális régió növekedési és fejlődési zavaraival. Kutatni kell továbbá azon lehetőségeket, azokat az eljárásokat és interceptív beavatkozásokat ill. azok módozatainak adaptálása és kifejlesztése is kívánatos amelyekkel a gyermekkori megbategedésekhez társult állcsontorthopediai kórképek létrejötte elháritható ill. következményei csökkenthetők. Plasztikus példán: a tartós abdominális fájdalmakkal járó betegségcsoportokban gyakran igazolható a CSS (Cervical-Spinal-Syndroma) kialakulása, mely a kóros fej-tartáson keresztül az alsó állcsont növekedésének és positionális zavarával jár. Az alapbetegség gyógyításával azonban izületi transláció, és mandibuláris proversió stb. miatt az állcsontorthopediai következmények kezelése már nem mellőzhető, a párhutamos kiegészítő, adjuváns therápia hatékonysága viszont bizonyított.

Összefoglalva: a pediátriában a congenitális fejlődési rendellenességek ill. az ezekhez társuló, valamint tüneteggyütesek részeként létrejövő orofaciális fejlődési zavarok már általánosan ismertek. Jelen témát választók számára inkább az előzőekben vázolt rejtett, kevéssé nyilvánvaló összefüggések megkeresése és feltárása a kutatás célja.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )