Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Különböző bevonatú titánium implantátumok és a szervezet kölcsönhatásának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szabó György
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az orvosi implantátumok felületi szerkezetének javítása az implantátumok előállítása során egyre fontosabb szerepet tölt be. A szervezet az implantátum felszínével találkozik. A felszínen keresztül történik az esetleges ioncsere. A felszínen át jutnak a szervezetbe esetleges nem kívánatos anyagok és a szervezet teljes agresszivitásával igyekszik áthatolni az implantátum felszínén.

A legjobb fém bioanyagnak tartott titán felszínét amorph oxidréteg borítja, amely messze nem jelent szigetelést a szervezet és a fém között. Ezért a titánnal kapcsolatban számtalan felületkezelési eljárás ismeretes, melyeknek az évek során előnyei és hátrányai bizonyosodtak be.

Az egyik új módszer a titán-dioxida bevonat. Ennek lényege, hogy a fémet az amorph titán-dioxid helyett elektrokémiai és hőkezelés során előállított kristályos, kemény titán-dioxiddal (anatáz, rutil) fedik be. Ezt az eljárást évek óta alkalmazzák (kidolgozásában a SOTE Szájsebészeti Klinika nagy szerepet játszott).

Fontos kérdés, hogy az eddigieknél pontosabban meg lehessen határozni ennek a szigetelőrétegnek az esetleges átjárhatóságát, hogy melyek azok a körülmények, a mechanikai (hajlítás, ütés, karcolás, stb)és a szervezet által létrehozott kémiai behatások, melyek a kb. 2500-3000 A vastagságú réteget átjárhatóvá teszik. Mindezt kémiai, mechanikai, vizsgálatok és állatkísérletek segítségével kívánjuk felmérni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )