Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Cseh Károly
Szájüregi daganatos betegek etiológiai-epidemiológiai vizsgálata A szájüregi daganatok kialakulásának és megelőzésének népegészségügyi vonatkozásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Németh Zsolt
társ-témavezető: Cseh Károly
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Témaleírás:

Az ajak, a szájüreg és a garat rosszindulatú daganatainak népegészségügyi jelentőségét a daganatos haláloki struktúrában elfoglalt előkelő helye indokolja. Az ilyen típusú daganatok jól ismert okai, mint a dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, rossz szájhigiéne a magyar lakosság más betegségek előfordulását is növelő életmódi tényezői. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján az ajak, szájüreg és a garat rosszindulatú daganatainak incidenciája a 20 éves vagy idősebb férfiak között 2892, a nők között 1028 volt 2011-ben. A betegség mortalitása ugyanerre az évre a férfiaknál 1213, a nőknél 281 volt. A férfiak magasabb mortalitásának oki elemzése fontos információval szolgálna ennek csökkentésében.

A rendelkezésre álló beteganyag epidemiológiai – eset-kontroll elrendezésű – vizsgálatával, a szájüregi rák kockázati tényezőinek azonosítása, külön hangsúlyt fektetve a vírusinfekcióra és szexuális szokásokra, a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok szocio-demográfiai leírása. A betegek táplálkozás-epidemiológiai felmérése az esetleg a betegség kialakulásához hozzájáruló táplálkozási tényezők azonosítása céljából. A szájüregi rákok primer prevenciós lehetőségeinek elemzése, a működő programok hatásosságának és hatékonyságának vizsgálata. A dohánytermék típusok kockázatának vizsgálata, különös tekintettel az újabb dohányzási formákra, mint például a vízipipa, e-cigaretta.

A szájüregi rák szekunder prevenciójában a szervezett szűrés indokoltságára nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték. Ezzel kapcsolatban az USPSTF (U.S. Preventive Services Task Force) azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi bizonyítékok nem elegendőek a szájüregi rák szűrés hasznának megítélésére tünetmentes felnőttekben. A WHO (World Health Organization) azokban az országokban ahol magas a szájüregi rák incidenciája (pl.: Banglades, Pakisztán, India, Sri Lanka), ajánlja a korai felismerést (early detection), ami a szervezett szűréstől különbözik, és a száj vizuális vizsgálatára támaszkodik. A korai felismerés hatásosságát és hasznosságának a vizsgálata az alapellátás szintjén, választ adhatna annak hatásosságára és hatékonyságára a magyarországi környezetben.

A szájüregi rák tercier prevenciójának részeként a kezelt betegek életminőségének kérdőíves felmérése, kutatása a célkitűzés egy esetlegesen megvalósítható túlélés-analízis pedig szintén fontos információkat szolgáltatna.

A vizsgálat célja a szájüregi rákrizikó tényezőinek vizsgálata kérdőíves felmérés retrospektív és prospektív végzésével.

A vizsgálat eredménye segíthet az egyes kockázati tényezők szerepének megítélésében és megelőző programok kidolgozásában.A téma célkitűzései:

Szájüregi daganatos beteganyag epidemiológiai feldolgozása (prospektív és retrospektív beteganyagon), a rizikócsoportok meghatározása, kockázatelemzés az etiológiai tényezők alapján. Veszélyeztetett népesség-csoport meghatározása célzott szűrővizsgálatok megszervezésének elősegítésére. A veszélyeztetett csoport vizsgálata (nem, életkor, szocio-ökonómia, szexuális szokások, képzettség, rossz szokások stb.) szempontjából. Kérdőív szerkesztése, validált kérdőívek adaptálása szájüregi daganatos beteganyagra.

Szájüregi daganatok kialakulásának prevenciója.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )