Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Immunpathológiai kórképek stomatológiai vonatkozásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Gábor
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A szájnyálkahártya igen nagyszámú betegségben érintett, beleértve fertőzéses, immunpathológiai, traumás, metabolikus, genetikai és neoplasias kórképeket. Az immunpathológiai folyamatok jelentős része a szájnyálkahártya folytonosságának megszűnését eredményezi, erosio, bulla, ulceratio, desquamatio formájában.
Ezek a szájnyálkahártya elváltozások részben diagnosztikus, részben terápiás feladatot jelentenek a stomatológiában. A fogorvos felelőssége azonban nem merül ki a lokális elváltozások puszta felismerésében, és/vagy helyi kezelésében, hanem számos általános kórkép diagnosztizálását segítheti.
A szervezet egyéb szervrendszerei is érintő, ún. poliszisztémás autoimmmun betegségek szintén számos orofacialis vonatkozással bírnak. Ezek részben az alapbetegség szájüregi tünetei, részben pedig olyan szempontok, amelyek a rutin fogorvosi kezelést módosíthatják(pl.: antibiotikum profilaxis).
Ezen kórképek jelentős hányadában, de ezek nélkül is, felléphet a nyálmirigyek csökkent működése, a hyposalivatio. Ez az állapot számos szubjektív panaszt okozva csökkenti az érintett betegek életminőségét. A szubjektív panaszokon túlmenően azonban a csökkent nyálelválasztás számos objektív károsodást is eredményez, így a nyálkahártya és a gingiva betegségeinek fokozott gyakoriságát, valamint a fogazati állapot romlását figyelhetjük meg. A nyálmirigy hyfunctión túlmenően több poliszisztémás betegségnek számos egyéb, az orális egészséget károsan befolyásoló vonatkozása van, mint pl. szisztémás sclerosisban a mikrostomia, rheumatoid arthritisben a temporomandibularis ízület károsodása. Ezek szintén az életminőség általános romlását eredményezik.
A korszerű orális medicinában a kutatások fő irányát jelentik a szájnyálkahártya immunpathogenesisű betegségei, mely terület a hazai fogorvosi kutatásokban nagyon elhanyagolt. Tekintettel a hazai lakosság igen rossz orális egészségi állapotára, valamint az orális és általános egészségi állapot között újabban feltárt szoros összefüggésekre, az immunpathogenesissel bíró kórképek további megismerése igen nagy jelentőségű.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )