Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Molvarec Attila
Angiogén és immunológiai tényezők vizsgálata praeeclampsiában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Molvarec Attila
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A praeeclampsia, melyet a terhesség második felében kialakuló magas vérnyomás és fehérjevizelés jellemez, a humán terhesség egy súlyos szövődménye. Gyakorisága 2-7%-ra tehető. Még a fejlett országokban is az egyik leggyakoribb oka mind az anyai, mind a magzati morbiditásnak és mortalitásnak. A praeeclampsia etiológiája és patogenezise az intenzív kutatások ellenére sem tisztázott teljes mértékben. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy egy kifejezett anyai szisztémás gyulladásos válaszreakció és generalizált endothel-diszfunkció döntő szerepet játszik a kórkép patogenezisében.
Kutatásunk célkitűzései:
1. Egészséges nem terhes és terhes nők, valamint praeeclampsiás várandósok keringő angiogén faktor szintjeinek meghatározása. Továbbá annak vizsgálata, hogy az angiogén faktorok koncentrációi milyen összefüggést mutatnak a tanulmányban résztvevők klinikai jellemzőivel és laboratóriumi paramétereivel, különös tekintettel a szisztémás gyulladás (C-reaktív protein), az endothel-aktiváció (von Willebrand faktor antigén), az endothel-sérülés (fibronektin), az oxidatív stressz (malondialdehid) és a trophoblast-degradáció (szabad magzati DNS) markereire.
2. Az immunrendszer humorális tényezőinek (citokinek, kemokinek, adhéziós molekulák, a komplementrendszer elemei, akut fázis fehérjék) meghatározása egészséges nem terhes és terhes nők, valamint praeeclampsiás betegek keringésében, és annak vizsgálata, hogy azok szintjei mutatnak-e összefüggést a betegek klinikai jellemzőivel és laboratóriumi paramétereivel, beleértve a szisztémás gyulladás, az endothel-aktiváció és endothel-sérülés, az oxidatív stressz, valamint a trophoblast-törmelék markereit.
3. Az immunrendszer sejtes elemeinek (különös tekintettel az IL-17-termelő limfocitákra és a regulátoros T-sejtekre) vizsgálata egészséges nem terhes és terhes nők, valamint praeeclampsiás várandósok perifériás vérében áramlásos citometria segítségével.
4. Az endocannabinoid rendszer elemeinek meghatározása egészséges és praeeclampsiás terhesek perifériás vérében és lepényi mintáiban.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )