Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács Illés
A száraz szem betegség pathofiziológiája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kovács Illés
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A kutatás fő célja
A kutatás fő célja a szemszárazság hátterében álló neuropathofiziológiai folyamatok tanulmányozása, különös tekintettel a tartósan csökkent könnytermelés következtében kialakult kóros idegi tevékenység okainak tisztázására. A kutatás során egyrészt a szaruhártya érzőidegek aktivitásának mérése történik, másrészt a szemészeti tünetek és a kóros érzőideg működés közötti összefüggést vizsgáljuk száraz szem betegekben pszichofizikai módszerekkel. A kutatómunka két fő irányvonal mentén halad:

1: Meghatározni, hogy a TRP (transient receptor potential) csatornáknak (TRPA1, TRPV1, TRPM8) van-e szerepe a megváltozott idegi érzékenység kialakulásában szemszárazságban.
1.1: Meghatározni a szenzoros érzékelésben részt vevő ioncsatornák szerepét (TRPA1, TRPV1, TRPM8) és idegi impulzus generálását a megváltozott idegi aktivitás kialakulásában krónikus szemszárazság esetén.
1.2: Összehasonlítani az érzőideg érzékenységének változásait szemszárazságban egyéb krónikus szemfelszíni gyulladásban (allergia, UV irradiáció után) talált eltérésekkel.

2: Megvizsgálni, hogy a korral járó csökkent szaruhártya érzékenység és csökkent könnytermelés a szemfelszíni hideg-érzékelő receptorok csökkent aktivitásának és/vagy csökkent számának a következménye-e.
2.1: Meghatározni az életkor hatását a könnytermelésre, a pislantási gyakoriságra, és szaruhártya érzékenységre.
2.2: Meghatározni a TRPM8-pozitív hideg-érzékelő, továbbá a mechanikai és kémiai ingerekre reagáló szaruhártya receptorok morfológiai és funkcionális változásai az életkor előrehaladtával.

A humán klinikai vizsgálatok a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján történnek, míg a kiegészítő állatkísérletes vizsgálatok az Alicantei Idegtudományi Intézetben (Instituto Neurociencias de Alicante, San Juan de Alicante, Spain) a korábbi kollaboráció keretében folytatódnak.A kutatás alapkérdése
Korábbi kutatásainkban munkacsoportunk már kimutatta a nociceptív és thermoszenzitív idegvégződések kóros aktivitását szemszárazságban. A szaruhártyában végződő szenzoros neuronok a sejtmembránjukon TRP (transient receptor potential) csatornákat expresszálnak, melyek részt vesznek a termális, mechanikai és kémiai ingerek detektálásában, szerepet játszanak az érzéstípusok kialakulásában és a megváltozott idegi válaszokban sérülést és gyulladást követően. Jelen tanulmány célja kettős: egyrészt megvizsgálni, hogy a szaruhártya érző idegvégződésein kifejeződő TRP csatornák közül melyik játszik szerepet a megváltozott idegi aktivitás kialakulásában szemszárazságban, másrészt megvizsgálni, hogy a korral járó csökkent szaruhártya érzékenység és csökkent könnytermelés a szemfelszíni hideg-érzékelő receptorok csökkent aktivitásának és/vagy csökkent számának a következménye-e. Ezen kérdések megválaszolására részben a munkacsoportunk által kidolgozott száraz szem modellt használjuk, részben humán klinikai vizsgálatokat végzünk, hogy végső soron megállapíthassuk az összefüggést a szaruhártya érzőideg működési zavarok és a szemszárazság jellegzetes tüneteinek kialakulása között.

A kutatás jelentősége
Eredményeink hozzásegíthetnek a száraz szem betegségben kialakuló kóros idegi tevékenység megértéséhez, valamint hozzásegíthetnek olyan új, specifikus és hatékony gyógyszerek kifejlesztéséhez melyek a szemszárazságban kialakuló kóros érzetek kezelésében segíthetnek. Így, a jelenleg egyedüli terápiás lehetőségként szóba jövő és korlátozott hatékonyságú műkönny cseppek mellett új, farmakológiai hatású terápiás lehetőségek nyílhatnak meg, melyek hatékonyabban csökkentik a kifejezett életminőség romlással járó szemfelszíni panaszok kialakulását száraz szem betegségben.

A kutatással összefüggő jelenlegi és jövőbeni támogatások

OTKA NN106649: A száraz szem neuropatofiziológiai alapjai: ioncsatornák szerepe a megváltozott idegi aktivitásban és a kóros szemfelszíni érzékelésben. 2012-2015

Ministerio de Economía y Competitividad, Spain: Neural regulation of eye and mouth mucosal moistness: Molecular and cellular transduction mechanisms, reflex regulation and changes with age. 2015-2018

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )