Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A mesenchymális őssejtek szerepe az immunfolyamatok szabályozásában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Uher Ferenc
helyszín (magyar oldal): Országos Vérellátó Szolgálat
helyszín rövidítés: OVSZ


A kutatási téma leírása:

Esetleges terápiás felhasználás szempontjából a viszonylag könnyen izolálható, in vitro kultúrában jól szaporítható és rendkívül plasztikus mesenchymalis őssejtek (MSC) a legígéretesebb, felnőtt szervezetben is megtalálható, multipotens szöveti őssejtek. Ráadásul a közelmúltban az is kiderült, hogy (i) az MSC-k allogén (ugyanazon faj genetikailag eltérő másik egyede) recipiensbe oltva sem váltanak ki erőteljes, a sejtek kilökődésével járó immunválaszt, azaz hipoimmunogének; sőt (ii) kifejezett immunszuppresszív aktivitással rendelkeznek. Az ex-vivo elszaporított MSC-k immunszuppresszív hatásának mechanizmusa azonban még jórészt tisztázatlan.
A feladat elsősorban annak tisztázása, hogy a regeneratív és immunszuppresszív képesség csak a csontvelői eredetű MSC-kre jellemző tulajdonság, vagy más szervekből/szövetekből (csontvelő, thymus, lép, aorta, tüdő) izolált stroma sejtek is rendelkeznek hasonló aktivitás(okk)al? Közvetlen célunk különböző eredetű stroma sejtek in vitro és in vivo regeneratív és immunszuppresszív képességének összehasonlítása. Az in vivo vizsgálatokat részben az 1-es típusú diabetes egy laboratóriumunkban kidolgozott preklinikai egér modelljében végeznénk, részben szükség volna további – gyulladásos és/vagy autoimmun betegség modellek – beállításásra is.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )