Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A mesenchymális őssejtek és a regeneratív orvoslás – az I-es típusú diabetes őssejtterápiája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Uher Ferenc
helyszín (magyar oldal): Országos Vérellátó Szolgálat
helyszín rövidítés: OVSZ


A kutatási téma leírása:

A regeneratív orvoslás célja a baleset vagy betegség következtében elpusztult sejtek és szövetek őssejtek segítségével történő pótlása. A csontvelői mesenchymális őssejtek (MSC) viszonylag könnyű hozzáférhetőségüknek, jó tenyészthetőségüknek, és nagyfokú plaszticitásuknak köszönhetően - hamar felkeltették az e terület dolgozó kutatók és gyakorló orvosok figyelmét. Kiderült, hogy a sejttenyészetben felszaporított és a szervezetbe intravénásan visszajuttatott MSC-k nem vándorolnak a csontvelőbe, hanem inkább szétszóródnak a különböző – elsősorban sok kapillárist tartalmazó – szövetekben. Sérülés esetén viszont – kemotaktikus ingerek hatására - egy részük a sérült szervekbe, szövetekbe vándorol, ahol kulcsszerepet játszik az adott szövet, illetve szerv regenerációjában. A számtalan sikeres állatkísérlet után ma már folyik az „MSC terápia” klinikai kipróbálása is. Porc és csontsérülések gyógyításával, szívinfarktuson átesett betegek és gerincsérültek kezelésével próbálkoznak különböző munkacsoportok. A terápiás hatás mechanizmusát azonban nem ismerjük. Annyi bizonyos, hogy az MSC-k sokszor nem is épülnek be (vagy legfeljebb igen kis számban) a sérült szövetbe, azaz nem transzdifferenciálódnak például tömegesen szívizom sejtekké vagy neuronokká in vivo, hanem inkább indirekt módon – az általuk termelt „trophicus” faktorok segítségével – indítják el a károsodott szövetek regenerációját.
Laboratóriumunkban a közelmultban sikerült STZ-indukált diabetesben szenvedő egereket friss csontvelő sejtek és in vitro kultúrában elszaporított MSC-k egyidejű adásával meggyógyítani. A feladat annak tisztázása, hogy az őssejtek milyen konkrét mechanizmus(ok) révén biztosítják a pancreas regenerációját és a beta-sejt specifikus immunválasz gátlását ebben a modellrendszerben.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )