Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
AKTUALITÁSOK A MEGVÁLTOZOTT IMMUNITÁSÚ SZEMÉLYEK INFEKCIÓINAK KEZELÉSÉBEN

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Sinkó János
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A modern medicina gyógyító tevékenysége számos betegcsoportban az immunrendszer működésének megváltozásával és a fertőzések iránti fogékonyság megnövekedésével is együtt jár. Ide sorolható többek között a malignus betegségek kemo/radio/immun-terápiája, a szerv- és vérképző őssejt-transzplantáció, a biológiai és monoklonálisantitestkezelése, a kritikus állapotú személyek intenzív ellátása is. Hasonlóképpen az immunválasz szerzett zavarával járnak egyes infekciók, különös tekintettel a HIV vírus okozta világjárványra. A megváltozott immunitású személyekben a fertőzések eltérő gyakorisággal és összetételben lépnek fel, kórjóslatuk, szövődményeik különböznek az immunkompetens populációban megszokottaktól. A fertőzéses betegségek felismerése, hatékony megelőzése illetve kezelése speciális klinikai szemléletet és eszköztárat igényel.
Jelen klinikai kutatási téma legfontosabb célkitűzései:
• Megváltozott immunitású személyek egyes kockázati csoportjaiban előforduló infekciók epidemiológiájának klinikai megfigyelésen alapuló kutatása.
• A csökkent immunitású betegek infekcióinak klinikai diagnosztikája, különösen a korszerű molekuláris alapú és gyorsdiagnosztikai módszerek validálására.
• Az opportunista baktérium-, gomba, vírus- és parazita-infekciók klinikai prognosztikája és annak gyakorlatban felhasználható markerei.
• A megváltozott immunitású betegek infekciónak megelőzése.
• Az immundefektus kapcsán fellépő fertőzések hatékony kezelése, különös tekintettel a már rendelkezésre álló anti-infektív fegyvertár ésszerű, költséghatékony felhasználására.A gyógyszeres profilaxis/terápia hatékonysága, interakciói és nemkívánt hatásai.

A kutatásban érintett betegcsoportok: malignus hematológiai kórképek miatt kezelés alatt állók, vérképző őssejt-transzplantált betegek, szervtranszplantáltak, HIV fertőzöttek, kritikus állapotú betegek.
A kutatás elsősorban klinikai megfigyelések statisztikai elemzésén alapul, de támaszkodik a korszerű diagnosztika (mikrobiológia, molekuláris biológia, képalkotó vizsgálatok) eredményeire is.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )