Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Korszerű kezelés hepatobiliaris megbetegedésekben. Urso-deoxycholsav és interferon hatása és az oxidatív stress állapot vírus okozta hepatitisben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Lengyel Gabriella
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A máj egyike a szervezet antioxidánsokkal legjobban ellátott szervének. Ennek oka a májban zajló számos biokémiai, méregtelenítõ funkció, melynek során normális körülmények között is nagy mennyiségű szabadgyök szabadul fel. Gyulladásos folyamatok, mint pl. krónikus hepatitisek esetén a fagocytákból kórosan fel szabaduló szabadgyökök a májsejtek károsodásához, elhalásához, kötőszöveti átépüléséhez, végül májcirrhosis kialakulásához vezetnek, s a szöveti természetes antioxidáns védelem elégtelennek bizonyul. Ezért merült fel antioxidánsok exogén adagolása (természetes antioxidáns, E vitamin és szintetikus antioxidáns, pl. flavonoidok) krónikus májbetegségekben.

Kutatási témák:
• Nem tisztázott még, milyen hatással van a modern kezelési mód (interferon, ribavirin, urso-deoxycholsav) a vírus okozta hepatitisekben is jelenlevõ antioxidáns stress állapotra.
• Az autoimmun pathogenesisű májbetegségekben az urso-deoxycholsav kezelés a kóros folyamat progresszióját csökkenti. Tisztázandó a pathogenesis különböző lépése
• Vizsgálataink másik része arra vonatkozik, hogy e kezelés során hogyan változik a szervezet antioxidáns kapacitása, és a fent említett szereknek, vagy hasonló készítményeknek, van-e ilyen jellegű hatása.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )