Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Levegőminőség előrejelző rendszer fejlesztése a Kárpát-medencére a WRF-Chem csatolt előrejelzési és levegőkémiai modell alkalmazásával.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Mészáros Róbert
helyszín (magyar oldal): ELTE TTK Meteorológiai Tanszék, Földrajz és Földtudományi Intézet
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

A kutatás célja légköri szennyezőanyagok terjedésének és térbeli eloszlásának modellezése a WRF-ARW modell (The Weather Research & Forecasting Model - Advanced Research WRF.) és annak levegőkémiai kiegészítése (WRF-Chemistry) segítségével. A csatolt modell-rendszerrel a légkörben lévő nyomgázok és aeroszolok emissziós, transzport, keveredési és kémiai átalakulási folyamatai szimulálhatók. A modell kezdeti feltételeinek megadásához levegőkémiai mérőállomások adatait használnánk fel. A modelleredmények pontosításához a modell-parametrizációk finomítását végezzük el. A fejlesztés eredményeként a WRF-Chem modellel operatív és valós idejű levegőminőség előrejelzések készítését tervezzük megvalósítani. Az előrejelzéseket különböző méretskálájú folyamatok figyelembe vételével több, egymásba ágyazott szimulációs tartomány alkalmazásával végeznénk Budapestre, illetve a Kárpát-medencére. A levegőkémiai folyamatok figyelembe vétele adott meteorológiai helyzetekben akár a modell-rendszer által készített időjárási előrejelzéseket is pontosabbá teheti.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
"- tapasztalat szennyezőanyagok légköri terjedésének modellezése területén,
- programozási készség"

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )