Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A nyugat-európai filozófiai monoteizmus kialakulása, hatása és követelményei az etikával kapcsolatban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
hittudományok
Hittudományi Doktori Iskola

témavezető: Rokay Zoltán
helyszín (magyar oldal): PPKE Hittudományi Kar
helyszín rövidítés: HTK


A kutatási téma leírása:

Téma: Napjaink egzegézise és "vallástudománya" behatóan és részletesen foglalkozik a bibliai monoteizmus eredetével, morfológiájával. Ugyanez nem mondható el fenntartás nélkül a filozófiai monoteizmusról. Itt még sok a teendő.

A téma első, összefüggően „tettenérhető” emléke Platón etikai monoteizmusa. Őt követi Arisztotelész, aki először nevezi az etikát tudománynak. – Ma már magyar fordításban is közkézen forog Diogenész Laertiosz informatív írása informatív írása a filozófiában jeleskedők ezzel kapcsolatos nézeteiről is. – A Nikomakhoszi etika középkori kommentárjai és Abaelard etikája a keresztény monoteizmusból nőtt ki. – Az újkorban: Immánuel Kant és Fichte etikája és vallásfilozófiája elválaszthatatlan Schelli és Jacobi kontraverziójáig bezárólag. – Nietzsche kritikája, Habermas és Luhmann „valláselmélete”, Joseph Ratzinger teológiai álláspontja ebből a háttérből érthető. Nem szabad megfeledkeznünk Kölcsey Ferencről sem, akinek filozófiai írásai szintén foglalkoznak a monoteizmussal, etikai összefüggésben.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )