Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Molnár Sándor
Átviteli technikák a jövő Internetében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Molnár Sándor
helyszín (magyar oldal): Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
helyszín rövidítés: TMIT


A kutatási téma leírása:

A jelenlegi Internet forgalmának átvitelét többnyire a TCP (Transmission Control Protocol) végzi, melynek egyik funkciója a torlódásszabályzás. A TCP torlódásszabályzásának alapelve az, hogy visszaszabályozza a folyam küldési sebességét amennyiben torlódást érzékel. A jelenlegi TCP sok problémája azt eredményezte, hogy számos új TCP verzió született, amelyekkel próbáltak nagysebességű és veszteséges környezetekben is hatékony szabályzást megvalósítani. Optimális protokollt nem sikerült kifejleszteni és valószínűleg, hogy nem is várható univerzális megoldás.
A jövő Internete számára számos új átviteli technika is kínálkozik, melyet ma is intenzíven kutatnak. A különféle alkalmazások más jellegű forgalmat generálnak a hálózatra, ezért ezek optimális átviteli elve eltérő lehet. Például a web forgalmának hatékony átvitelére a Google az utóbbi években kidolgozta a SPDY protokollt, mely lényegében beépült a friss HTTP/2.0 protokollba. Egy másik kísérlet a QUICK protokoll, amely TCP helyett UDP segítségével viszi át a forgalmat. Egy teljesen más megközelítés például a TCP torlódásszabályozási funkciója helyett hatékony hibajavító kódokat használ. A témát választó doktorandusz feladata a különféle ígéretes átviteli technikák megismerése, összehasonlítása, és hatékony átvitelt biztosító protokoll kidolgozása. A feladat analitikus, szimulációs és esetleg laboratóriumi teszthálózatban való elemzést jelent.

Kutatási feladatok:

- Az Internetes forgalom átviteli módszereiről szóló irodalom áttekintése és feldolgozása.
- Hatékony átviteli paradigma kidolgozása.
- A javasolt megoldás analitikus, szimulációs és teszthálózati elemzése.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-01-04

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )