témavezető: Tóth András József
társ-témavezető: Bittsánszky András
helyszín (magyar oldal): Állatorvostudományi Egyetem, Budapest helyszín rövidítés: ÁTE
A kutatási téma leírása:
A hazai vendéglátó és közétkeztetési szektorban naponta több millió fogyasztót szolgálnak ki, ezért ezen a területen alkalmazott élelmiszerbiztonsági rendszereknek kiemelt jelentőségük van. Az új technológiák (AI), a nagy adatmennyiségek elemzése (big data) egyre nagyobb szerepet játszanak az élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekben. A jövő élelmiszerbiztonság-menedzsment rendszere digitális alapokon nyugszik, erre azonban elvétve látunk példát ebben a szektorban. A napi működés során keletkezett adatok, a rendszeres belső auditok, valamint a külső ellenőrzések eredményei, az élelmiszer kezelő dolgozók tudása és hozzáállása, a fogyasztók tudatossága mind az élelmiszerbiztonságra ható tényezők. Ezen adatokat digitalizálva, illetve digitális platformokon gyűjtve, az élelmiszerbiztonság-menedzsment rendszerek teljesítménye összehasonlíthatóvá és értékelhetővé válik, valamint a közigazgatási rendszerek digitalizációjával összekötve a hatósági ellenőrzések hatékonysága is növelhető. A kutatás célja, hogy kialakítson egy digitális keretrendszert a vendéglátás és közétkeztetés élelmiszerbiztonság-menedzsment rendszereihez, továbbá modellezze, hogy a begyűjthető adatokat milyen módon lehet felhasználni a szektor biztonságosabbá tételéhez.
további elvárások: Állatorvosi diploma vagy élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos szakterületi MSc diploma