témavezető: Lengyel Péter
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar helyszín rövidítés: DEGTK
A kutatási téma leírása:
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés folyamatai napjainkban egyre inkább digitalizálódnak és automatizálódnak a mesterséges intelligencia (MI) és az információs rendszerek fejlődése által. A kutatás célja az optimalizált termelési folyamatok megvalósítása azáltal, hogy MI-alapú információs rendszereket alkalmaz a mezőgazdasági és élelmiszeripari gyártás területén. Az ilyen rendszerek segítségével hatékonyabbá tehető a termelés, miközben jelentősen hozzájárul az erőforrások fenntarthatóbb és hatékonyabb felhasználásához.
A kutatási módszerek részletes irodalomkutatást, adatgyűjtést és elemzést, valamint prototípusok és szimulációk készítését foglalják magukban. Az új MI-alapú információs rendszerek bevezetése és alkalmazása a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelésben pozitív hatást gyakorolhat a hatékonyságra, a termelési költségekre és a környezeti fenntarthatóságra. Ennek eredményeképpen a kutatás új irányokat nyithat meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorok digitalizációjában és fenntartható fejlődésében, hozzájárulva a globális élelmiszerbiztonsághoz és fenntarthatósághoz. A tervezett kutatás innovatív megoldásokat kínál az iparági szereplők számára, és ígéretes lépés lehet a hatékonyabb és fenntarthatóbb termelés felé.
előírt nyelvtudás: magyar ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol felvehető hallgatók száma: 1