Funkcionalizált nanorészecskék előállítása növényi kivonatokkal és antimikrobiális hatásuk tanulmányozása élelmiszer-biztonsági jelentőségű baktériumokon
témavezető: Kőrösi László
helyszín (magyar oldal): PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyszín rövidítés: SzBKI
A kutatási téma leírása:
A nanorészecskék megannyi szintézismódszere közül az ún. „környezetbarát szintézisek” (green synthesis) egyre nagyobb teret hódítanak. E módszerek magukban foglalják a növényi anyagcsertermékek felhasználásán alapuló eljárásokat, melyekben a nanorészecskék előállításához szükséges reaktánsokat extrakcióval nyerjük ki növényekből. Előnyük a növényi alapanyag szolgáltatta vegyületek viszonylag egyszerű hozzáférhetősége, ezáltal pedig egy költséghatékonyabb és környezetkímélőbb részecskeszintézis. Mindemellett, mivel a növényi kivonatok biológiailag aktív komponensei a nanorészecskék felületén megkötődhetnek, így új tulajdonságokkal rendelkező nanoszerkezetek állíthatók elő. A kutatómunka célja, hogy növényi kivonatok felhasználásával nanorészecskéket szintetizáljunk, majd vizsgáljuk azok antimikrobiális hatását olyan patogén baktériumikon, melyek élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenek (foodborne pathogens).
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1