témavezető: Kutasy Erika
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem helyszín rövidítés: DE
A kutatási téma leírása:
A zabnak alacsonyabb a prolamintartalma és jobb az emészthetősége, emiatt a búzaprolaminokhoz képest kisebb az allergia kiváltó potenciálja A zab fehérjeösszetétele a legtöbb cöliákiában szenvedő betegnél nem vált ki autoimmun reakciót.
Nagyszámú beteggel és kontrollcsoporttal végzett laboratóriumi és klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy bizonyos zabgenotípusok és a betegek egyéni érzékenysége alapján is előfordulhatnak különbségek. Ez arra utal, hogy, hanem vannak olyan zabfajták, amelyek olyan fehérjeszekvenciákat tartalmaznak, amik néhány cöliákiás betegnél kisebb-nagyobb mértékű immunválaszt generálhatnak.
A kutatás célja a gluténmentes étrendben biztonsággal használható zabgenotípusok meghatározása, valamint az agrotechnikai tényezők hatásának vizsgálata a növényélettani paraméterekre, a fotoszintézisre, a terméshozamra és a zab fehérjeösszetételére.
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol felvehető hallgatók száma: 1