Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vidáné dr. Erdő Franciska
Membrán-transzporter kölcsönhatások tanulmányozása rágcsálókon mikrodialízissel (Az öregedés hatása, bőr-transzporterek, BCRP a vér-agy gátban)

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
biológiai tudományok
Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola

témavezető: Vidáné dr. Erdő Franciska
helyszín (magyar oldal): Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Információs Technológiai és Bionikai Kar
helyszín rövidítés: PPKE


A kutatási téma leírása:

A project keretében a doktorandusz elsajátítja a mikrodialízis technikát patányokon és egereken. Majd ennek segítségével vizsgálja a vér-agy gát permeábilitásának változását egy referens P-gp szubsztrát alkalmazásával az életkor függvényében. A BCRP vér-agy gátban betöltött védő funkcióját eddig csak in vitro módszerekkel sikerült igazolni. Ezen a nyomon elindulva keresünk olyan BCRP szubsztrátot melynek a transzporterrel való kölcsönhatását in vivo is bizonyítani lehet. További tervek között szerepel a bőr- transzporterek vizsgálata transzdermális mikrodialízis módszerével. Ezt az új technikát szeretnénk meghonosítani és validálni a laborban, hogy később új típusú, topikálisan alkalmazható gyógyszerformulációk (nanoparticulumok, liposzómák stb) transzdermális penetrációját, PK/PD profilját is tudjuk monitorozni.

előírt nyelvtudás: angol középfok
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol középfok
további elvárások: 
"Állatkísérletek-kísérleti állatok" című SOTE tanfolyam, vagy ezzel egyenértékű állatkísérletben való részvételre jogosító képesítés

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-07-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )