Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
El Beheiri Nadja
A római jog, mint a modern jogi gondolkodás alapja

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
állam- és jogtudományok
Jog- és Államtudományi Doktori Iskola

témavezető: El Beheiri Nadja
helyszín (magyar oldal): PPKE JÁK
helyszín rövidítés: PPKE


A kutatási téma leírása:

Kutatói tevékenységem központi eleme a joggyakorlat és a jogtudomány etikai alapjainak meghatározása. A mai világot egy gyors és szerteágazó fejlődés jellemzi, ahol a jog nem mellőzheti a szilárd etikai alapokat. Az európai jogrendszereket ma is meghatározó értékek és jogelvek nem kis részben a római magán- és közjogra vezethetőek vissza. Kutatásaim fő célja ezeknek az ókori forrásoknak a kimutatása. Ezen belül lényeges elem a jog és a filozófia kapcsolatának vizsgálata. Fontos feladatnak tekintem még a római jogban rejlő természetjogi alapoknak a modern jogfejlődésben történő hasznosítását is. A Római Jogi Tanszéken „Regulae iuris” elnevezéssel egy interdiszciplináris kutató csoport is működik, amelynek fő célja a jog történeti és aktuális kérdéseinek római jogi, természetjogi valamint jogfilozófiai megközelítése. A fent említett kutatási célok megvalósításánál nagy súlyt fektetek a módszertani kérdésekre.

A konkrét kutatási témák különböző jogterületekről származnak. A magánjogi részeknél a jogi forrásokat tartom a legfontosabb alapnak, s ezek nyelvtani elemzésből indulok ki. A közjogi kérdéseknél a történeti valamint retorikai forrásokat tekintem kiindulópontnak. A közjogi témáknál külön kiemelendőnek tartom még Theodor Mommsen munkásságának kritikai elemzését. Az eredeti forrásokon túl természetesen minden témánál fontosnak tartom a nemzetközi (német, olasz, francia valamint angol) szakirodalom feldolgozását is.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )