Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Ábel István
Lokális adózás és vállalati teljesítmény a globális értékláncba kapcsolódó vállalkozások esetében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Vállalkozás-és Gazdálkodástudományi Doktori Iskola

témavezető: Ábel István
helyszín (magyar oldal): Budapesti Gazdasági Egyetem
helyszín rövidítés: BGE


A kutatási téma leírása:

A gazdaságpolitika jellemzően nemzeti és lokális keretek között befolyásolja a vállalkozások mindennapjait. A globális értékláncba kapcsolódó vállalkozások esetében a határon átnyúló kapcsolódások azt eredményezik, hogy a vállalat kevésbé függ a helyi körülményektől viszont erősebben ki van téve a globális tendenciák változásából adódó hatásoknak.

A finanszírozási döntései kevésbé a nemzeti monetáris politikától függnek, de erősebben befolyásolja ezeket a globális pénz és tőkepiacok mozgása.

Az adózás minden esetben lokális kérdés, de a globális értékláncba integrált vállalkozás adóoptimalizálása is globális szinten történik. A transzfer árazás és az adóoptimalizálás szempontjai erősen befolyásolják a vállalati teljesítmény mérésének és értékelésének gyakorlatát, sőt a termelési döntésekre is hatással lehetnek. Ha a globális értéklánc abban érdekelt, hogy a jövedelmeinek jelentős részét adóoptimalizáló szempontoknak megfelelően eltérő vállalkozásokban jelenítse meg, ezek a döntések hatással lesznek a termelési döntésekre is, hiszen a jövedelem allokációhoz tevékenységi allokáció is kapcsolódhat.

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2021-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )