Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szabó András
Dokozahexaénsav kiegészítés hatása a tejelő tehenek tejének minőségére és az állatok szaporodásbilógiai teljesítményére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Kaposvári Egyetem
állattenyésztési tudományok
Állattenyésztési tudományok Doktori Iskola

témavezető: Szabó András
belső konzulens: Cseh Sándor
helyszín (magyar oldal): Kaposvári Egyetem, AKK Mikotoxinok az Élelmiszerláncban
helyszín rövidítés: AKKMÉ


A kutatási téma leírása:

A tejfogyasztás az egészséges életmód részeként napjainkban kvázi reneszánszát éli, melyet azonban bizonyos mértékig negatívan befolyásol a transz zsírsavak alcsony szintű jeleléte a tejzsírban. Bár ezen zsírsavak kedvező, kedvezőtlen, esetleg semleges hatása aktívan kutatott terült, régóta ismert tény, hogy a tehéntej zsírtartalma igen szegény többszörösen telítetlen, hosszúláncú zsírsavakban. Ennek okán a tejzsír minőségének takarmányozási úton történő módosítása a doktori munkaterv egyik célja. A munka során figyelembe kell venni, hogy a politelítetlen zsírsavak a bendő mikrobióta számára is toxikusak, a bendő reduktív közege pedig gyakran módosítja (telíti) a nem védett formában bevitt takarmány-zsírokat, olajokat. A munkaterv során olyan készítmény etetési vizsgálatát tűzzük ki célul, mely zsírtartalmában 27% dokozahexaénsavat (C22:6 n3, DHA) tartalmaz, védett formában. Ez a zsírsav a korai humán cerebrális fejlődés és a retina szempontjából nélkülözhetetlen, de a tej nyomokban tartalmazza csak. A takarmányozási úton bevitt, védett zsírsavnak nemcsak a tejben való szekrécióját (annak mértékét, részben lebomlását) kívánjuk vizsgálni, hanem állományszintű és huzamosabb etetés során a szaporodásbiológiai hatásait is. Ismert ugyanis, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyfajta kompetíció-szerűen fordulnak elő az élő szervezetben, utóbbi csoport pedig a gyulladási intermedierek (eikozanoidok, köztük a prosztaglandinok) alapanyagaként szolgál.
Várható eredményeink két csoportra oszthatók:
1. Milyen mértékben képes a védett DHA hasznosulni és a tejben szekretálódni (kvantitatív elemzés), hogyan optimalizálható a költséges DHA forrás bevitele, „funkcionális tej” előállítása céljából?
2. Milyen módon befolyásolja a tejelő szarvasmarha számára gyakorlatilag „ismeretlen”, de természetes zsírsav jelentősebb bevitele (75-150 g / állat / nap) a szaporodásbiológai tulajdonságokat állományszinten?

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )