Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rónay Zoltán
A jog, mint a tanárképzés és tanártovábbképzés kerete és tárgya

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
neveléstudományok
Neveléstudományi Doktori Iskola

témavezető: Rónay Zoltán
helyszín (magyar oldal): ELTE PPK NDI
helyszín rövidítés: NDI


A kutatási téma leírása:

A jogszabályi keretek alapvetően határozzák meg a köznevelés működését. Magukban foglalják az intézményirányítás, az intézmények szerkezetének és működésének szabályait, rögzítik az köznevelésben résztvevők, a pedagógusok, a tanulók és szüleik, valamint az e személyek alkotta közösségek jogait és kötelességeit. A jog szerepe azonban túlmutat a puszta szabályozáson, maga is a tanítás tárgyává válik. Az iskolai nevelés egyik lényeges, de kevéssé hangsúlyozott és a pedagógiai programokban sem látványosan megjelenő eleme az állampolgárságra és ahhoz szorosan kapcsolódva a jogtudatosságra nevelés. Ahhoz azonban, hogy a pedagógusok ennek eleget tehessenek, maguknak is jogkövető és jogtudatos állampolgárként kell eljárniuk. A jogtudatosság nem csupán a normatív előírások, de olyan mélyen gyökerező alapelvek ismeretét is jelenti, amelyek révén a pedagógus képes kritikusan olvasni és magyarázni a jogszabályokat, felismeri a jogelvek és az írott (ún. pozitív) jog ellentmondásait.

E doktori kutatási téma felöleli a pedagógusok, pedagógusjelöltek és tanulók jogtudatossága állapotának felmérését, a jogi kultúra állapotának és fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatát. Kiterjed olyan módszertani megoldások – elsősorban nemzetközi összehasonlításon alapuló – vizsgálatára, amelyek révén a jogtudatosságra nevelés oktatása a tanárképzésben és továbbképzésben kialakítható, valamint a jogtudatosságra nevelés lehetőségeinek kutatására a hazai iskolákban, illetve ehhez kapcsolódóan pedagógiai módszerek adaptálására, illetőleg kidolgozására, esetleges tananyagfejlesztési lehetőségekre.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-21


2021. V. 01.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. május 21-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )