Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fischer Szabolcs
A vasúti mérővonatok vágánygeometriai, síndiagnosztikai és járműdinamikai méréseinek komplex idősor-analízise

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
építőmérnöki tudományok
Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Fischer Szabolcs
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A kutatási témában hagyományos és modern matematikai statisztikai és fuzzy/fuzzy-random módszereket felhasználva kell hosszabb idősorokat elemezni több magyarországi vasútvonalra fontos vonatkozóan.
A következő általánosnak tekintett jellemző adatsorok jöhetnek szóba:
– vágánygeometriai paraméterek (nyomtávolság, irány, süppedés, síktorzulás, stb.),
– síndiagnosztikai paraméterek (sínprofil, sínkopás, örvényáramú és UH mérések, stb.)
– járműdinamikai paraméterek (többirányú és több pozíciójú járműgyorsulások, stb.)
Elsődlegesen ki kell választani az(oka)t a speciális pályaszakasz(oka)t a MÁV/GYSEV vasúti hálózatán, amelyek esetében a statisztikai elemzések várhatóan megfelelő eredményeket biztosítanak, vagy az elemzésük fontos, akár nemzetgazdasági jelentőségű is lehet. Ilyen lehet például a különleges fel- illetve alépítményi kialakítások hosszútávú vasúti pályageometriára, síngeometriára, járműdinamikára, stb. gyakorolt hatásának vizsgálata. Az adekvát eredmények megfogalmazásához minden esetben szükség van összehasonlításra hagyományos kialakításokat illetően. referenciaszakaszok figyelembevételével. Az elemzések során pontosan meg kell határozni, hogy milyen pályageometriai és pályaszerkezeti esetekre kell és célszerű vizsgálni az adott változatokat, például az ív-/irányviszonyokat, magassági vonalvezetést, vágányrendszert, sínrendszert, felépítmény-szerkezeti típusokat.
A kutatás eredményeként a nehezen kezelhető statisztikai nagyminták különleges idősor-analízise, a hagyományos átlag/szórás paraméterek számításán túlmenően az eloszlás- és sűrűségfüggvények elemzése akár klasszikus valószínűségelméleti, akár fuzzy/fuzzy-random módszerekkel történhet.
A mérési adatok felhasználásához a MÁV/GYSEV hivatalos engedélye szükséges, amit a konkrét téma elnyerése után lehet a témavezetőn keresztül kérvényezni.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )