Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hantos Zoltán
A légzésmechanika és a tüdő újranyílási folyamatainak tanulmányozása mesterségesen lélegeztetett betegekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hantos Zoltán
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A tervezett kutatások alapvető célja annak az igazolása, hogy a mesterséges lélegeztetés közbeni akusztikus monitorozás viszonylag egyszerű módszerével a restrikció kialakulása elegendő érzékenységgel követhető, a kinyílási hangesemények jellemzői pedig szoros kapcsolatban vannak a pulmonális mechanika kvázi-statikus (nyomás-térfogat: P-V) és dinamikus (légúti és szöveti) paramétereivel, valamint a gázcsere globális mutatóival. Meg kívánjuk vizsgálni, hogy a lassú belégzési manőver közepette rögzíthető akusztikus jelek feldolgozására kialakított eljárásaink hogyan fejlesztendők tovább annak érdekében, hogy a szokásos lélegeztetési ciklusok lényegesen kedvezőtlenebb zajviszonyai mellett is képet kaphassunk a légúti elzáródások-újranyílások dinamikájáról; mindezzel az optimális lélegeztetési stratégia kialakítását támogató eljárás kialakítását célozzuk meg.
Az egészséges légzőrendszerű és az akut légzési elégtelenségben szenvedő egyéneken végzendő vizsgálatok másik főiránya a légzőrendszeri mechanika érzékeny és szelektív (a légutak és a szövetek paramétereinek szétválasztását biztosító) vizsgálata az alacsonyfrekvenciás kényszerített oszcilláció módszerével és a kórfolyamatok megértését elősegítő modellezés eszközeivel különböző kóros állapotok (asztma és COPD) súlyosbodása kapcsán.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )