Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gálfi Márta
Elektromágneses energiaterhelések és nehezen bomló vegyületek környezeti kockázatának vizsgálata kísérletes körülmények között

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Gálfi Márta
helyszín (magyar oldal): JGYPK Természettudományi Intézet
helyszín rövidítés: JGYPK


A kutatási téma leírása:

A környezet terhelő fizikai (elektromágneses) és kémiai (nehezen bomló szénhidrogének és halogénezett szénhidrogének) energiák számos elváltozást okoznak a biológiai rendszerekben.
Ezek a hatások egyrészt biomonitoring kialakítását teszik lehetővé, hiszen olyan szupra- és/vagy infraindividuális rendszerbeli véltozásokat generálnak, amelyek az expozíciókról is tájékoztatnak bennünket.
Másrészt a vázolt hatások eredményeként lehetőségünk nyílik olyan fizikai és/vagy kémiai expozíció tanulmányozására, amelyből az illető környezeti hatások biológiai kockázataira is vonhatunk le következtetést.
Jelen programban tehát a fizikai és kémiai expozíciókat, valamint azok kombinációit azonosítjuk, s hatásaikat a homeosztázist jellemző és meghatározó (sejtalatti, sejt-, szövet-, szerv, szervrendszer, biológiai szabályozási rendszerek, és az orgínizmus szintjén működő) modelleken kívánjuk tanulmányozni.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-09-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )