Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sátori Gabriella
A Schumann-rezonancia belső és külső forrásainak karakterizálása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Sátori Gabriella
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A Föld-ionoszféra üregrezonátor elektromágneses sajátfrekvenciáit Schumann-rezonanciának (SR) nevezzük, melynek ismert fő (belső) gerjesztő forrása a globális zivatartevékenység. A villámkisülésekkor keletkező néhányszor 10 Hz-es hullámok többször is körbejárhatják a Földet nagyon kis csillapításuknak köszönhetően. A fázisban találkozó hullámok frekvenciái (~ 8 Hz, ~14 Hz, ~20 Hz, ~26 Hz,…) rezonancia-csúcsokként jelennek meg a spektrumban.
Több SR állomás adataiból inverzióval kvázi-valós időben meghatározható a villámaktivitás intenzitása és globális eloszlása, ami fontos a klímakutatás szempontjából. Sopronban, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetében elkezdődött egy ilyen inverziós eljárás kidolgozása. Az ösztöndíjas egyik feladata a módszer továbbfejlesztése és a kapott eredmények elemzése lenne.
Friss eredmény, hogy az SR-nek külső, magnetoszférikus eredetű forrásai is lehetnek. Az ösztöndíjas másik feladata, hogy feltárja ezen feltételezett külső forrás SR mérésekben történő megjelenését, ami elengedhetetlen az inverziós eredmények megbízhatósága szempontjából, valamint elősegíthetik magnetoszférikus (űridőjárási) folyamatok mélyebb megértését.
A kutatáshoz szükséges SR adatsorok és nemzetközi együttműködések a PhD hallgató részére rendelkezésre állnak.

előírt nyelvtudás: Angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-09-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )