Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Monostory Katalin
Metabolikus gyógyszer-kölcsönhatások vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudományok Doktori Iskola

témavezető: Monostory Katalin
helyszín (magyar oldal): MTA, Kémiai Kutató Központ
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A gyógyszeres terápiában régóta ismert probléma, hogy valamely gyógyszer hatását egy második egyidejűleg adott farmakon megváltoztathatja. A metabolikus gyógyszer-interakciók hátterében a lebontásban szerepet játszó enzimek indukciója, vagy gátlása állhat. Egy gyógyszer interakciós tulajdonságait állatokon végzett in vivo vizsgálatokkal határozzák meg; emberen etikai szempontok miatt gyógyszer-interakciós vizsgálatokat csak korlátozott számban van mód elvégezni. Ezért előtérbe kerülnek azok az in vitro módszerek, amelyek megfelelő érzékenységgel előre jelzik a gyógyszer-kölcsönhatás lehetőségét, megbecsülve a belőle fakadó kockázat mértékét.
1. A xenobiotikumok metabolizmusában résztvevő citokróm P450 (P450) enzimek indukciója
Számos P450 enzim xenobiotikumok (gyógyszerek, növényvédőszerek, káros környezeti anyagok) hatására indukálódik; ennek köszönhetõen azok a vegyületek, amelyek metabolizmusát az adott indukálódott enzim katalizálja, gyorsabban ürülnek a szervezetbõl. Az in vitro vizsgálatokat májsejt kultúrában végezzük. A primér májsejtkultúra egyik előnye, hogy egy egyedbõl (laboratóriumi állatból vagy emberből) származó májsejtek szolgálnak kezeletlen kontrollként, illetve induktorral kezelt csoportként, másrészt az endogén faktorok (hormonok, vagy a sejt tápanyagai) is ellenőrizhetők.
2. In vitro enzimgátlás vizsgálatok
A P450 enzimek gátlása szintén alapja lehet a metabolikus kölcsönhatásoknak. A gyógyszermetabolizmusban résztvevő enzimek gátlása – szemben az enzimindukcióval – azonnali hatást eredményez. A vizsgálatokat humán májszövetből preparált mikroszóma frakcióban végezzük.
3. A betegek gyógyszermetabolizáló képességének meghatározása
A máj gyógyszermetabolizáló képessége nagyban befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát és toxicitását. Geno- és fenotipizálás módszereivel meghatározzuk a csökkent működőképességű vagy működésképtelen enzimet eredményező P450 polimorfizmus(oka)t, amely a gyógyszerhatás elmaradásához és súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet. A P450-státus prospektív vizsgálatával lehetőség nyílik arra, hogy az esetleges ’gyenge metabolizáló’ fenotípust jelezzük, és a gyógyszerválasztás valamint a dózis optimalizálásával elérjük a beteg hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó és költségtakarékos egyéni terápiájának kialakítását.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-02-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )