Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mészáros László
Alakemlékező nano- és hibridkompozitok fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
gépészeti tudományok
Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Mészáros László
helyszín (magyar oldal): Polimertechnika Tanszék 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3., T épület 307.
helyszín rövidítés: PT


A kutatási téma leírása:

a.) Előzmények: Az intelligens anyagok fejlesztése meghatározó szerepet tölt be a kutatások területén napjainkban. Ilyen intelligens anyagok közé sorolható az alakemlékező polimerek családja is. Ezek a polimerek külső, nem mechanikai inger hatására tudják megváltoztatni az alakjukat, jellemzően egy programozott alakról alakulnak vissza az eredeti alakjukra. Bár az alakemlékezési folyamat során a deformáció mértéke akár több száz százalékos is lehet, de többnyire kis munkavégző képesség jellemző az ilyen polimerekre. A munkavégző képesség fokozására sikeresen alkalmaztak már mikro- és nanoméretű erősítőanyagokat. A nanorészecskék alkalmazása területén egyfelől még vannak feltáratlan területek köszönhetően a számos megvalósítható anyagkombinációnak, másfelől a nano- és mikrorészecskéket egyaránt tartalmazó alakemlékező hibridkompozitokkal igen kevés kutató foglalkozott ezidáig.
b.) A kutatás célja: Alakemlékező nano- és hibridkompozitok fejlesztése. Az előállított kompozitok, hibridkompozitok szerkezetének elemzése, és a kialakuló tulajdonságok anyagszerkezeti szintű magyarázata.
c.) Elvégzendő feladatok, azok fő elemei, időigénye:
• A hagyományos szálak és a nanorészecskék, illetve hibridjeinek polimerek mechanikai tulajdonságokra, ezen belül az alakemlékezési tulajdonságokra gyakorolt hatásainak szakirodalmi feltárása (időigény: kb. 12 hónap).
• Alakemlékező nano- és hibridkompozitok előállítása, az előállított kompozitok minősítése hagyományos kvázi-statikus mechanikai vizsgálatokkal, illetve a nanorészecskék eloszlatottságának ellenőrzése (időigény: kb. 20 hónap).
• A hibridkompozitok morfológiájának feltárása, különös tekintettel az erősítőanyagok és a mátrix között kialakuló határfázisok elemzésére. Az eredmények alapján anyagszerkezettani magyarázatok megfogalmazása (időigény: kb. 16 hónap).
d.) A szükséges berendezések: A kutatómunkához szükséges technológiai, anyagvizsgáló és mérőberendezések a Polimertechnika Tanszék laboratóriumában rendelkezésre állnak.
e.) Várható tudományos eredmények: Új polimer mátrixú alakemlékező nano- és hibridkompozitok fejlesztése, a morfológia és mechanikai tulajdonságok közötti kapcsolatok feltárása.
f.) Irodalom:
• Karger-Kocsis J., Kéki S.: Review of progress in shape memory epoxies and their composites. Polymers 10, ID: 34 (2018)
• Mészáros L.: Elastic recovery of polyamide 6 matrix nanocomposites and their basalt fiber co-reinforced hybrids. e-Polymers, 17, 349-354 (2017).

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-03-23

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )