témavezető: Guttman András
helyszín (magyar oldal): MÜKKI, Transzlációs Glikomika Kutatócsoport helyszín rövidítés: PE
A kutatási téma leírása:
A PhD munka célja az anyatej oligoszacharidokat felépítő legfontosabb monomerek azonosítására és mennyiségi meghatározásukra alkalmas kapilláris és mikrochip elektroforézis valamint azok tömegspektrométerrel összekötött módszereinek kifejlesztése, különös tekintettel a különböző izomerek elválasztására. Az újonnan kifejlesztett módszerrel kívánjuk azonosítani az anyatejben megtalálható, fehérjéhez nem kötött olyan cukrokat melyek a csecsemő és az anya immunitásának növelésében fontos jelentőséggel bírhatnak. Ugyanakkor, a laboratóriumunkban rendelkezésre álló módszerekkel az anyatejben lévő fehérjékhez kötött karbohidrátok profilírozása is nagy fontossággal bír, különösen ezek korrelációvizsgálata a szabad cukorprofilhoz képest. Az elért eredmények közelebb vihetnek az anyatej oligoszacharidok bioszintézisének pontosabb feltárásához is valamint az anya és gyermek közötti immunvédelem átadásában betöltött szerepéhez. A munka során kidolgozott módszerek klinikai transzlációs jelentőségük mellett azonnal felhasználhatóak a tápszergyártás (kollaboráció a Nestle céggel) valamint az új kozmetikai termékek (kollaboráció a L’Oréal céggel) fejlesztése során is.
A kutatási téma előzményei:
Az anyatejben található, nem fehérjéhez kötött és tápanyag funkcióval egyébként nem rendelkező oligoszacharidok számos kedvező élettani hatással rendelkeznek, így a tápszergyártók valamint a nagy kozmetikai cégek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak ezen vegyületek hasznos tulajdonságainak kutatására. Az anyatejben található oligoszacharidok funkciójának kutatása során többek között megállapították, hogy ezek hozzájárulnak a csecsemő egészséges bélflórájának kialakításához, védelmet nyújtanak számos kórokozó ellen, immunmoduláns hatással rendelkeznek, csökkentik a koraszülöttek esetében a halálozással járó betegségek kialakulásának valószínűségét, hozzájárulnak a csecsemő agyi fejlődéséhez. A humán anyatej, összehasonlítva más emlősök által termelt tejjel egyedülállóan nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a fontos oligoszacharidokat. A szoptatás és az anyatej egyértelmű előnyei ellenére számos csecsemő tápszerrel való táplálásra szorul. Ennek hátterében kismértékben egészségügyi, nagyobb mértékben azonban az édesanya élethelyzete és/vagy egyéni döntése áll. A tápszergyártás szempontjából releváns háziállatok többségének (pl. szarvasmarha, kecske, stb.) a teje 2-3 nagyságrenddel kisebb mennyiségben tartalmaz oligoszacharidokat, ráadásul sokkal alacsonyabb diverzitásban, mint az emberi tejé és ezekben jelentős szerkezeti eltérések is tapasztalhatók.