Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A májbetegségek kialakulásában szerepet játszó faktorok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Schaff Zsuzsa
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem II.Patológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A májbetegségek gyakorisága világszerte növekszik. Különösen jelentősek ezek között a krónikus májbetegségek. Ezek kialakulását az esetek jelentős részében valamely akut történés előzi meg. Lényeges azon faktorok vizsgálata, amelyek a májbetegség krónikussá válásában szerepet játszanak. A program célja ezen faktoroknak a vizsgálata. A témán belül kiemelten foglalkozunk a Hepatitis C vírus szerepével a progresszióban. Ugyancsak lényeges egyes növekedési faktorok, így a transzformáló növekedési faktor az α, a β, valamint egyes sejtadhéziós molekuláknak a vizsgálata.

Egyes krónikus májbetegségekben a steatosis igen jelentős és gyakori. A steatosis összefüggését a vírusfertőzéssel, valamint az egyes extracelluláris mátrix komponensekkel ugyancsak
tanulmányozni kívánjuk. A krónikus májbetegségek közül a különböző eredetű krónikus hepatitiseket, az autoimmun májbetegségeket, cirrhosist, valamint a hepatocelluláris carcinoma kialakulását vizsgáljuk.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-12-06

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )