Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy György
IMMUNOLOGIAI ÉS GENETIKAI TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA REUMATOLÓGIAI BETEGSÉGEKBEN

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Molekuláris orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy György
társ-témavezető: Géher Pál
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A mozgásszervei betegségek világszerte egyre súlyosbodó népegészségügyi problémát jelentenek. Ezt mutatja, hogy 2000-2010, az „Agy Évtizede” után, - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint - a „Csont és Ízület Évtizede”. A degeneratív mozgásszervi betegségekkel ellentétben a gyulladásos arthropátiák döntően a keresőképes lakosságot érintik. Világszerte igen élénk kutatás folyik napjainkban, a gyulladásos reumatológiai betegségek patomechanizmusának jobb megértése éedekében.

A napjainkban elérhető új terápiás módszerek a korábbiaknál is sürgetőbbé tették jól mérhető laboratóriumi paraméterek kutatását-fejlesztését, a hatékonyabb betegellátás érdekében. A gyulladásos reumatológiai betegségekről elfogadott, hogy a betegség korai, kritikus szakában alakulnak ki fontos immunregulációs folyamatok, melyek később szöveti és sejtszinten zajló gyulladáshoz vezetnek. Ezért ebben az időszakában “nyitottak a lehetőségek” arra, hogy megakadályozzuk a végleges ízületi destrukciók kialakulását. A régi terápiás elvet felülvizsgálva az American College of Rheumatology (ACR) ma a korán megkezdett erélyes és hatásos terápia bevezetését javasolja számos gyulladásos reumatológiai betegségben. A korán elkezdett terápia célja a betegség aktivitásának csökkentése, a progresszió megfékezése, a korai remisszió elérése és fenntartása. A betegek klinikai nyomonkövetése során fontos jól használható prognosztika faktorok kidolgozása.

-reumatológiai betegségek patomechanizmusának vizsgálata sejtbiológiai és molekuláris biológóaó módszerekkel

-mikropartikulák termelődésének fiziológiás szabályozása, mikropartikulák szerepének vizsgálata autoimmun betegségekben

-nitrogén monoxid szerepének vizsgálata rheumatoid arthritis, SLE és spondylitis ankylopoetica patomechanizmusában

-hisztamin szerepének vizsgálata a sokízületi gyulladás kialakulásában állatmodelleken és humán minták vizsgálatával

-reumatológiai betegségek aktivitásának vizsgálatára használható algoritmus kidolgozása

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-10-17

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )