témavezető: Ózsvári László
társ-témavezető: Kasza Gyula
helyszín (magyar oldal): Állatorvostudományi Egyetem helyszín rövidítés: ATE
A kutatási téma leírása:
Az elmúlt évtizedben felgyorsult a vadhúsból készült élelmiszertermékek fejlesztése, amely egy új fogyasztói keresletet elégít ki. Ezt a folyamatot nagymértékben segítette a jogi és szabályozási környezet fejlődése, amely ösztönzően hatott a piac legitim szereplőinek hosszú távú beruházásaira. Táplálkozástudományi és gazdasági szempontból is kívánatos lenne a vadhús részarányának további növelése a hazai élelmiszerláncban.
A kutatás célja, hogy hozzájáruljon a piaci igényeknek megfelelő, biztonságos vadhúsból készült élelmiszerek gazdaságos módon történő előállításához. Ennek érdekében feltárjuk a társadalmi, gazdasági, technológiai és jogi környezet hatásait és összefüggéseit, továbbá a vadhús-előállító, -feldolgozó és -forgalmazó vállalatok, valamint a fogyasztók véleményét. Áttekintjük a vadhús forgalmazásának speciális élelmiszerhigiéniai kérdéseit, az ezzel összefüggő jogszabályi hátteret és jelölési rendszert, a magyar fogyasztók preferenciáit a nemzetközi szakirodalom tükrében, amely alapján gyakorlati javaslatok fogalmazására törekszünk a kedvezőbb jogi környezet kialakítására és szakmai együttműködési lehetőségekre.
előírt nyelvtudás: Angol további elvárások: Állatorvosi diploma, angol nyelvismeret