témavezető: Friedrich László
társ-témavezető: Márki Edit
helyszín (magyar oldal): SZIE BC helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
A tojás, és ezáltal a tojásból készült tojástermékek táplálkozásélettani jelentősége kiemelkedő, továbbá értékes tápanyagtartalma, emészthetősége alkalmassá teszi arra, hogy terápiás jellegű és diétás étrendek fontos alapanyaga legyen. Ugyanakkor a tojás ill. tojáslé mikrobiológiai, élelmiszerbiztonsági szempontból nagy kockázatú, hőkezelése a tojást alkotó fehérjék hőérzékenysége miatt körülményes. Amennyiben más, alternatív módszerekkel (membránszűrési technikák) sikerülne kinyerni a tojásból az értékes komponenseket, akkor egyrészt csökkenteni lehetne az élelmiszerbiztonsági kockázatot, másrészt az egyes értékes összetevőket egymástól elkülönítve is fel lehetne használni, további élelmiszeripari alkalmazásukat téve ezzel lehetővé.
felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2020-01-30
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).