Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tisza Miklós
Számítógépes tervezés és modellezés a képlékenyalakításban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
gépészeti tudományok
Sályi István Gépészeti tudományok Doktori Iskola

témavezető: Tisza Miklós
helyszín (magyar oldal): ME, Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet, Mechanikai Technológiai Intézeti Tanszék
helyszín rövidítés: ATI


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma leírása:

A képlékenyalakítás a gépipari megmunkáló eljárások között az egyik legdinamikusabban fejlődő, anyag- és energiatakarékos technológiai eljárás. A képlékenyalakítás során lejátszódó alakváltozási folyamatok mind geometriai, mind pedig fizikai nem-linearitásokkal jellemezhetők, emiatt egy általános képlékenyalakítási feladat bonyolult, parciális differenciál-egyenlet rendszerrel írható le. Egy ilyen összetett, parciális differenciál-egyenlet rendszer megoldása általános esetben - éppen az előzőkben említett geometriai és fizikai nem-linearitásoknak tulajdoníthatóan egzakt matematikai úton nem állítható elő. A képlékenyalakító eljárások minél pontosabb, minél megbízhatóbb elemzése egyre fokozódó igényként fogalmazódik meg. Különösen igaz ez a megállapítás a nagyméretű, bonyolult alkatrészek gyártására - mint például az autó karosszéria elemek sajtolása -, amelyeknél egy-egy alakító művelet szerszáma rendszerint több tízmillió forintos nagyságrendet jelent. Ezeknél a gyártási eljárásoknál a régebben alkalmazott ún. "trial and error" módszer a mai rendkívül éles világpiaci verseny-helyzetben sem a költségek, sem a gyártási-bevezetési idő hosszúsága miatt nem alkalmazható. Ezért is fordítottak világszerte a jelentős képlékenyalakítást alkalmazó iparágak hatalmas összegeket olyan végeselemes célrendszerek kifejlesztésére, kidolgozására, amelyek a költséges kísérleti ellenőrzést kiiktatva, az alakítási eljárások megbízható modellezésével az ún. "Virtual Prototyping" és a "Virtual Manufacturing" megvalósításával az alakító eljárások modellezését, szimulációját lényegében a tervezési fázisban számítógépen megvalósítva rendkívül költségtakarékos és ugyanakkor gyors ipari bevezetést tettek lehetővé. A hazai gépipar nemzetközi versenyképessége is csak akkor biztosítható, ha az előzőkben vázolt korszerű módszerek minél szélesebb körben kerülnek alkalmazásra.

A téma keretében elsősorban az ún. gépipari alkatrészgyártó képlékenyalakító eljárások különböző lemezalakító eljárásainak végeselemes módszerekkel való elemzését tervezzük. A lemezalakítás területén különösen azoknál a technológiai eljárásoknál kívánjuk a végeselemes szimuláció és modellezés módszereit alkalmazni, amelyeknél a kísérleti szerszámok előállítása és a tényleges kísérletek elvégzése rendkívül költséges, ezért a számítógépes modellezés és szimuláció igen jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé. Ezen eljárásoknál a végeselemes rendszerek alkalmazása lehetővé teszi a teljes alakítási folyamat modellezését, szimulációját, a különböző technológiai és szerszámparaméterek hatásának elemzését. Az utóbbi időben – különösen a nagy szilárdságú anyagok, valamint az alumínium autóipari alkalmazásának előtérbe kerülésével – fokozott figyelem összpontosul a visszarugózás minél megbízhatóbb modellezésére és kísérleti gyártási példákkal való igazolására. Ezen a területen még számos nyitott kérdés van, az alakítandó anyag paramétereinek – különösen az alakítási határértékeknek – a megbízható, reprodukálható meghatározására, a végeselemes modellezésnél alkalmazható anyagtörvények, az anizotrópia hatásának figyelembe vételére.

Kutatási feltételek: A téma kutatásához szükséges nagyteljesítményű számítógépes munkaállomások és speciálisan a lemezalakításra kidolgozott végeselemes programrendszerek rendelkezésre állnak.

Ipari háttér: a kutatásokhoz a tanszék széleskörű ipari kapcsolatrendszerrel rendelkezik, ahol az elméleti eredmények kísérleti ellenőrzése, illetve gyakorlati alkalmazása megvalósítható.

Külföldi részképzés: a téma kutatását a tanszék több hazai és nemzetközi kutatási projektben együttműködő partnerintézményekkel közösen végzi, amely a doktori képzés során lehetőséget biztosít a doktorandusz hallgatóknak a tématerület vezető külföldi intézményeiben (University of Erlangen University of Dortmund, University of Bath, Ecole de Mines de Paris, University of Ljubljana, stb.) részképzés keretében az ott folyó kutatásokba is bekapcsolódni.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): német
további elvárások: 
képlékenyalakítási ismeretek, készségek és jártasság CAD/CAM és FEM rendszerekben

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )