Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Érbetegségek kezelése és utánkövetése intervenciós radiológiai módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Bérczi Viktor
helyszín (magyar oldal): RAdiológiai és Omkoterápiás Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

1. Rendellenes lefutású, tágult a. bronchialis embolisatio masszív vagy recurrens haemoptoe esetén

Ismert, hogy az anomaliás lefutású, tágult a. bronchialisok massziv vagy ismétlődő haemoptoet okozhatnak. Ezen artériák leggyakrabban az aorta descendensből indulnak ki, de eredhetnek az a. subclaviából, az a. thoracica internából valamint a truncus thyreocervicalisból is. Diagnosztizálásuk az aortaivből és szükség szerint az a. subclaviában és ágrendszerében elvégzett selectiv subtractiv angiographiával történhet. A tágult a. bronchialist az esetek köbbségében sikeresen lehet embolizálni.

Sikeres embolizáció esetén a beteget az esetek töbségében kiterjedt tüdőműtéttől kíméljük meg. Ezt a lehetőséget a tüdőgyógyászok körében is szélesebb körben ismertetni kell. A betegek pontos utánkövetésével és kontrollálásával az indikációs kör is pontosítandó.

2. A. uterina embolizáció myoma által okozott panaszok miatt és a hysterectomia elkerülése céljából

A leiomyoma uteri a női nemi szervek leggyakoribb betegsége. A klinikai tünetek általában vérzési elégtelenség, vizelési panaszok, nyomási tünetek formájában jelentkeznek. Okozhatnak infertilitást is. A myoma hagyományos kezelési módja a hyterectomia illetve a myomectomia. Az a. uterina selectiv embolizációját mintegy 10 éve kezdték el világszerte, a nemzetközi gyakorlatban bevált terápiás alternativa.Magyarországon csupán néhány ilyen beavatkozás történt az elmúlt években. A kezelés során a betegek 70-80%-a panaszmentessé válik vagy panasza mérséklődik, a myoma mérete átlagosan mintegy 40-60%-kal csökken 3 hónap után. A SE II. Nőgyógyászati Klinikával illetve más nőgyógyászati osztályokkal együttműködve tervezzük a terápia bevezetését egyetemünkön. Az indikációs kör pontosítását szolgálja az adatok prospektív követése.

3. A. carotis communis proximalis stenosisok kezelése angioplasticaval es stentbeültetéssel

A jelenlegi magyar gyakorlat alapján (és számos más országban is) 80% feletti a. carotis communis eredési stenosist tünetes és tünetmentes betegen egyaránt indikált endovascularis kezelés (angioplastcia, stentbeültetés). A beavatkozást csak nagy gyakorlattal rendelkező centrumokban végzik. Egyetemünkön, az Ér- és Szívsebészeti Klinikán nemzetközi viszonylatban is igen nagy számban végzünk ilyen beavatkozást. Hagyományosan érsebészeti műtéttel kezelték ezt a betegséget, azonban a morbiditási és mortalitási mutatók magasabbak, mint endovascularis kezelés esetén. A legújabb technikák (pl. distalis embolizációt megelőző protektív eszközök selektiv esetekben, kettős thrombocita aggregáció gátlás) tovább fokozzák az intervenciós radiológiai kezelés biztonságosságát. Az utánkövetési adatok (neurológiai vizsgálat, carotis duplex scan) pontos feldolgozása elengedhetetlen.

4. Superselectiv embolizáció kisméretű vesetumorok kezelésében

Az intervenciós onkológia gyorsan fejlődő terület. Kisméretű vesetumorokon – melyek műtétre kerülnek – műtét előtti superselectiv embolizációt végzünk különbözö embolizációs technikák segítségével (lipiodol, 150-900 micrometer átmérőjű szemcsék, alkohol, szövetragasztó). A műtétet követő szövettani feldolgozás tisztázza, hogy az egyes embolizációs technikák milyen hatékonysággal ölik el a tumorsejteket. A vizsgálatokat az Urológiai Klinikával és a II. Sz. Patológiai Intézettel együtt végezzük.

5. A. femoralis communis duplex scan vizsgálata és spectrum analízise proximalis (iliaca) stenosis kizárása céljából

Az iliaca rendszer direkt ultrahangvizsgálata sokszor technikai nehézségekbe ütközik. Az intervenciós radiológiai terápia tervezésénél előnyt jelent, ha meg tudjuk állapítani noninvasiv módszerrek, hogy az iliaca rendszeren van-e significans stenosis. Femoro-poplitealis PTA illetve stentbeültetés esetén ilyenkor első lépésben lehetne ipsilateralis anterograd punctiót végezni. Ebben a folyamatban jelenthet segítséget az a. femoralis communison végzett duplex scan áramlási görbe analízise. Előzetes eredményeink szerint a systoles görbe meredekségéből az iliaca stenosis hiányát megbízhatóan lehet prognosztizálni.

6. Humán vénák distensibilitásának non-invasiv vizsgálata in situ

Korábbi eredményeink azt mutatták, hogy a humán vena femoralis fekvő testhelyzetben kifejezetten distenzibilis, álló helyezetben azonban merev érként viselkedik. A vizsgálatokat ultrahang segítségével végezzük álló és fekvő helyzetben kontrollált Valsalva manőver előtt és alatt. További vizsgálatainkban összehasonlítjuk a fiatal, thrombosison átesett betegek valamint thrombophiliás betegek vénás mechanikai tulajdonságait a korban azonos kontroll csoporttal.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )