Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Breuer Hajnalka
A klímaváltozás hatása a felszíni energiaháztartástól függő veszélyes időjárási jelenségekre

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Breuer Hajnalka
társ-témavezető: Horváth Ákos (MET)
helyszín (magyar oldal): ELTE Meteorológiai Tanszék
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

"A klímaváltozás napjaink egyik legmeghatározóbb környezeti problémája. Az éghajlati rendszer összetettségéből adódóan a problémát több oldalról is vizsgálhatjuk, legyen szó magáról a kialakulást előidéző tényezőkről, vagy az átalakulásra kényszerített mezőgazdaságról vagy az embereket érintő fertőző betegségek elterjedéséről.

Magyarországon, ha klímaváltozásról van szó, az egyre forróbb nyarak kerülnek a média előterébe, a nyaranta gyakrabban előforduló heves, konvektív jelenségek, mint például a zivatarok és zivatarláncok keltett villámárvizek, jégverések, de nem szabad megfeledkezni az egyre szélsőségesebb télről sem. A hevesebb konvektív rendszerekre jellemző továbbá, hogy habár jelenlétükhöz szükségesek közép- és magaslégköri tényezők is, intenzitásuk függ a felszínközeli réteg nedvességtartalmától és a rendelkezésre álló felhajtóerőtől, amit a talaj nedvességtartalma és a felszínt borító növényzet, illetve antropogén burkolat határoz meg. A felszín közvetlen hatása igaz a telente kialakuló ködre is. A jelenlegi mérések és korábbi szimulációk azt mutatják, hogy a mostanihoz képest lényegesen magasabb hőmérsékletre kell majd számítani nyaranta hazánkban, melyek magukban hordozzák a talajnedvesség megváltozását is.

Habár napjainkban számos regionális klímaszimuláció eredmény érhető el, ám ezek térbeli felbontása (10 km) és fizikai egyenletrendszere nem kielégítő az olyan időjárási jelenségek vizsgálatához, melyek a felszíni energiaháztartáshoz szorosan kötődnek. Az ilyen jellegű időjárási jelenségek előrejelzéséhez nagyfelbontású (< 5 km) modellek szükségesek. A nyílt forráskódú, amerikai WRF időjárás előrejelző modellt eredetileg a konvektív folyamatok pontosabb előrejelzésére fejlesztették ki. Az elmúlt évtized folytonos fejlesztéseinek köszönhetően mára számos országban nem csak az operatív előrejelzésben alkalmazzák, hanem többek között regionális klímamodellként is.

A doktori kutatás többrétű. Egyrészt, egy megkezdett munka folytatásaként a WRF modell klímamodellként történő adaptálása a feladat. Másrészt, megvizsgálni a konvektív rendszerek és a köd kialakulás nagytérségű komponenseinek várható változását a CORDEX, nemzetközi projektben elérhető regionális klímamodellek alapján. Harmadik lépésként pedig a WRF, mint klímamodell alkalmazása és annak vizsgálata, hogy a felszíni energiaháztartás megváltozása milyen mértékben hat a nyári konvektív rendszerek és a téli ködös helyzetek kialakulására, tulajdonságaikra.
"

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Jártasság Linux környezetben, numerikus időjárás előrejelző modell használatában előzetes tapasztalat, Fortran, R, és valamilyen scriptnyelv ismerete

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )