A természetes ökoszisztémára alapozott, részben abraktakarmánnyal kiegészített extenzív haltermelés, nagy fajlagos terület és vízigénye miatt egyre kevésbé versenyképes az élelmiszertermelés többi ágazatával. A természeti erőforrásokért versengő világban a halhús iránti igényeket a teljes
értékű keveréktakarmányokra alapozott termelés elégítheti ki. Ezeknek a tápoknak jelentős összetevője a tengeri fogásból származó halliszt és halolaj, így ezen technológia hosszú távú fenntarthatósága megkérdőjelezhető. Bár kiváltásukra növényi fehérje- és olajforrásokkal jelentős kutatás irányult az elmúlt évtizedekben, ez nem eredményezett teljes áttörést. A doktori kutatói munka konkrét célja olyan alacsony és közepes fehérjetartalmú takarmányok kifejlesztése és tesztelése, melyek a halastóban lévő természetes táplálékforrással kiegészülve a hagyományos gabona takarmányoknál jobb termelési mutatókat eredményeznek, elsősorban a növekedés takarmányértékesítés, húsminőség területén. Másfelől ezek a „félintenzív” tápok a magas halliszt- és halolaj-tartalmú tápoknál ökonómiai és ökológiai szempontból is kedvezőbbek lehetnek.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1