Napjainkban egyre növekszik a növényvédő szer felhasználás mértéke, melynek célja főként a termésmennyiség növelése. A peszticidek használata azonban veszélyforrást jelenthet mind a környezetre, mind az egészségre nézve. Éppen ezért a forgalomba hozható hatóanyagok szigorú ellenőrzés alá esnek. Egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül az alkalmazott hatóanyagok kijuttatást követő transzformációinak kutatása ezek feltérképezése, átfogó vizsgálata. Jelen kutatásban erre a terültre kívánunk összpontosítani. A kutatásunk során, a hatóanyagok és átalakulási termékeinek nyomon követésére, azonosítására első sorban folyadékkromatográfiás-tömegspektrometriás módszereket kívánunk alkalmazni. A hatóanyagok átalakulási folyamatait a hatóanyag teljes „életciklusa” során vizsgálni kívánjuk. Ezeket a folyamatokat vizsgáljuk a kijuttatást, majd a betakarítást követően a tárolás során, továbbá a táplálkozás során az emberi szervezetben. Ez utóbbihoz in vitro, szimulált gasztrointesztinális modellrendszerben végzünk vizsgálatokat, valamint választ keresünk arra a kérdésre, hogy egyes tápanyagok anyagok vajon befolyásolják-e és miképpen ezeket a transzformációs folyamatokat.