Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Engelhardt Tekla
Persistance of Listeria monocytogenes strains in food-industry environments

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Mohácsiné Farkas Csilla
társ-témavezető: Engelhardt Tekla
helyszín (magyar oldal): SZIU Buda Campus, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIU


A kutatási téma leírása:

Increasing evidence suggests that persistence of Listeria monocytogenes in food processing plants for years or even decades is an important factor in the transmission of this foodborne pathogen and the root cause of a number of human listeriosis outbreaks. Although L. monocytogenes persistence is typically identified through isolation of a specific molecular subtype from samples collected in a given environment over time, formal (statistical) criteria for identification of persistence are undefined. Environmental factors have been identified as key contributors to persistence; however, the mechanisms are less well understood. Persistent strains can possess specific characteristics that may facilitate persistence (e.g., biofilm formation and better adaptation to stress conditions). Phenotypic and genetic characteristics of persistent strains, and effects of other Listeria species or L. monocytogenes subtypes will be investigated to broaden our knowledge.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )