Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A glycocalix funkcionális változásai különböző oldatokkal végzett folyadékreszuszcitáció során

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Molnár Zsolt
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Anaeszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Kutatási témakör: Kardiorespiratrikus változások monitorozása és modulációja szeptikus állapotokban, valamint a perioperatív időszakban
Az iskola célja kettős: egyrészt kritikus állapotú, szeptikus, valamint magas rizikóval járó műtéten áteső betegeken végeznénk klinikai tanulmányokat, másrészt állatkísérletes modellen vizsgálnánk a szepszis kardiorespiratorikus hatásait.

A konkrét kutatási témák:
1. Állatkísérletes vizsgálatok
1.2. A glycocalix funkcionális változásai különböző oldatokkal végzett folyadékreszuszcitáció során
A közelmúltban került előtérbe a glycocalix jelentősége a kapillárisok integritásának megőrzésében. Nincs egyértelmű adatunk arra vonatkozóan, hogy különböző krisztalloidok és kolloidok hogyan hatnak a kapilláris endotél működésére és strukturális átalakulására. Ezért célunk egy iszkémia-reperfúziós, majd egy szeptikus patkány-modell kidolgozása, ahol intravitális mikroszkóppal, valamint hemodinamikai mérésekkel elemeznénk a folyadékterápia hatásait a makro-, és mikro-hemodinamikára, valamint az endotélt bélelő glycocalix mátrixra. Eredményeink fontos adalékul szolgálhatnak a folyadékterápia eddig megmagyarázhatatlan klinikai hatásainak magyarázatában.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-06-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )