témavezető: Cserháti Mátyás
helyszín (magyar oldal): Gödöllő helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
Az extrém időjárási jelenségek következtében a mezőgazdasági termékek (takarmány és élelmiszer) mikotoxin szennyezettsége jelentős mértékben emelkedett az utóbbi évtizedben. Emiatt az élelmiszeriparban fel nem használható takarmány és alapanyag tételek mennyisége rohamosan növekszik.
Korábbi kutatásaim során mikotoxinok biodegradációjára és biodetoxifikációjára képes talajlakó mikrobákat izoláltam. Ezen kutatás során a biodegradációra képes mikroorganizmusok további vizsgálata, a biodetoxifikáció megállapítása és ökotoxikológiai minősítése lenne a cél. Továbbá a mikotoxinok bontásáért felelős gének és enzimek azonosítása molekuláris biológiai eszközök segítségével. Az alábbi 6 mikotoxin vizsgálata a cél: aflatoxinB1, ochratoxinA, T2, deoxinivalenon, zearalenon és fumonizin.
Hosszú távú cél a kapott eredmények gyakorlati hasznosítása és a biodetoxifikáció biotesztekkel történő monitorozása.