Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Czap László
Dinamikus beszédhang vizualizálás és artikuláció ábrázolás siketek beszélni tanításához

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
informatikai tudományok
Hatvany József Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Czap László
helyszín (magyar oldal): Informatikai Intézet
helyszín rövidítés: INF


A kutatási téma leírása:

A siketek és nagyothallók beszélni tanítása fontos esélyegyenlőségi feladat. A társadalomba integrálódásuk feltétele kommunikációs készségük javítása. A beszédhangok vizualizálására használt spektrum alapú módszerek, és a hangképzést bemutató ábrák a hangok állandósult szakaszának képzését képesek bemutatni. A siketek és beszédhibások beszédjavítását segítő rendszerek így elsősorban a kitartható beszédhangok artikulációjának megtanításában sikeresek. A hangátmenetek a beszéd érthetőségét alapvetően befolyásolják, ezek megtanításához dinamikus modellre van szükség.

Egy dinamikus beszédkorrektor a beszédhangok új, dinamikus vizualizálási módjának kidolgozását igényli. A hangátmenetek artikulációs jellemzőit 3D fejmodell tudja bemutatni. A virtuális bemondó a természetes beszélőnél jobban meg tudja jeleníteni a hangképzés részleteit, hiszen arca átlátszóvá tehető. Különösen a nyelvmozgás megmutatására alkalmas a transzparens modell, mivel a szűk ajaknyílású hangoknál nem látható a beszélő nyelve.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-08-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )