Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Maróti Miklós
Vezeték nélküli szenzorhálózatok és beágyazott rendszerek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Maróti Miklós
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A vezeték nélküli szenzorhálózatok alapvetően viszonylag sok, de kevés erőforrással (pl. 64 kB ROM, 4 kB RAM, 250 kbit/s rádió, 2db ceruzaelem) rendelkező számítástechnikai eszközből állnak, amelyek rádiókapcsolaton keresztül képesek egymással kommunikálni, illetve különböző szenzorok segítségével a környezetükben végbemenő folyamatokról információt gyűjteni. Tipikus alkalmazásnak mondható az épületinformatika, ipari folyamatok felügyelete, környezetszennyezési és meteorológiai megfigyelések, személyzet- és eszközkövetés, illetve különböző katonai és egészségügyi alkalmazások. A korlátolt erőforrások miatt a személyi számítógépekre kifejlesztett algoritmusok és módszerek többsége közvetlenül nem alkalmazható, így a szenzorhálózati alkalmazás megvalósítása csak a feladatok teljesen más felosztásával lehetséges, ahol a mérés, adattovábbítás, többlépcsős információfeldolgozás, és a rendszer fizikai környezettel való kapcsolata elkülönülnek egymástól, de ezek összessége a körülvevő környezettel együtt alkotja az alkalmazást. Az ilyen összetett rendszerek egyes elemeinek és hálózatainak a modellezése, tervezése, programozása és analízise több megoldatlan problémát vet fel.

A jelentkező PhD hallgató feladata új vezeték nélküli szenzorhálózati alkalmazások és algoritmusok tervezése, matematikai modellezése, valós eszközökön való megvalósítása, illetve kiértékelése, különös tekintettel az alábbi problémákra:
- Energiatakarékos MAC (media access control) protokollok tervezése, különböző rádióchipen való megvalósítása, továbbá meglévő rendszerekkel való összehasonlítása
- Üzenettovábbító algoritmusok tervezése és megvalósítása, „streaming”, szinkronizációs és deszinkronizációs algoritmusok, csoportformáció, koordinált mérés és feladatmegosztás, illetve ezek alkalmazása
- Beágyazott és elosztott rendszerek modellezése, hierarchikus szoftver-kompozíció és verifikáció, az „event driven” és „threaded” programozási modellek összekapcsolása, modell vezérelt optimalizálás és kódgenerálás.
- Rádió interferometria alapú szenzor lokalizáció, mérési algoritmusok tervezése és megvalósítása, eletromágneses hullámok terjedésének modellezése, nemlineáris optimalizáció.
A programozási feladatokat a világ legjobb egyetemein is használt TinyOS operációs rendszerben, illetve azt továbbfejlesztve kell megvalósítani. Külföldi szakmai gyakorlatra is van lehetőség.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-10-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )