Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Ferenc Rudolf
Szoftverminőség mérése, szoftvermetrikák vizsgálata, szoftverhiba előrejelzés

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Ferenc Rudolf
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A szoftverminőség mérésének rendkívüli jelentősége van. A jelenlegi népszerű szoftverek nagy részét már több mint 10 éve fejlesztik, és megfigyelhetők rajtuk az öregedés jelei: a méret túllépi az egymillió programsort, az eredeti architektúra sérült, hiányos a dokumentáció, nincsenek betartva a kódolási konvenciók, sok forráskód másolat van jelen, stb. A jelenlegi módszerek nem képesek teljes körűen felmérni az ilyen nagy és összetett szoftverrendszerek minőségét. A szoftverminőség mérésének nagy jelentősége van többek között a programmegértésben, szoftverkarbantartásban és tesztelésben. A Szoftverfejlesztés Tanszéknek jelentős kutatási eredményei vannak ezeken a területeken, valamint rendelkezik forráskód analizálási technológiákkal a C/C++/C#/Java/SQL nyelvekre.
A téma keretén belül kidolgozandók olyan hatékony módszerek, algoritmusok és modellek (pl. statisztikai, gépi tanulási), amelyek a forráskód analizátorok eredményeinek (absztrakt szemantikus gráf, vezérlési gráf, metrikák, stb.) felhasználásával alkalmasak nagyméretű valós rendszerek forráskódjának minőségmérésére és hibáinak előrejelzésére.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-10-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )